Какво е закон?

от Р. Дж. Ръшдуни

Няколко писатели са заявили наскоро, че законът няма нищо общо с морала и е крайно време да спрем с опитите да го узаконим. Време е да разгледаме това твърдение и да разберем опасността, която съдържа. Фактът е, че всеки закон има нещо общо с морала. Законът казва дали нещо е правилно или неправилно; той определя конкретни действия за наказуеми по закон, защото обществото вярва, че са неправилни.

Следователно всички закони са правно налагане на морален кодекс. Това се отнася и за закона за движението. Неговата цел е да защити живота и собствеността, защото нашият морален закон казва: „Не убивай“ и „Не кради“, а унищожаването на чужда собственост е просто начин да го лишиш от нея. Законите за съдебните процедури също са морален закон: тяхната цел е да подсилят справедливостта и да предотвратят лъжесвидетелството и несправедливостта.

Невъзможно е моралът и законът да бъдат разделени, защото гражданското право е просто един клон от моралния закон, а моралът е основата на закона. Законите не могат да направят хората добри: това е работа на Святия Дух. Но законите могат да спрат хората да вършат зло. Когато видим знак за ограничение на скоростта или полицай, се сдържаме да не натиснем педала за газ. Никой крадец не се спасява чрез закони против кражба, но обществото е защитено чрез тях.

Основата на закона е моралът, но каква е основата на морала? Всеки морал се основава на религия, на вяра относно върховната сила в или над вселената. Будизмът има един морал, Ислямът друг. Всяка религия има различен морален кодекс, защото религиозните основи са различни.

Основата на американския закон е християнството, библейската вяра. Американската система от закони няма да устои дълго без основата на християнския морал и вяра.

През 1965, Паркър, покойният шеф на полицейското управление в Лос Анджелис, заявява, че се намираме в законова революция. Така е. Нашата исторически християнска американска правна система се руши от хуманистични и анти-християнски религии и в резултат на това законът и редът са в упадък. Това е истинската революция днес, революция срещу християнството. По време на Денят на протестните речи срещу виетнамската война, провел се в Бъркли, един комунист заявява, че „революциите с картечници… са най-незначителните. Революциите, които са наистина важни, се извършват в умовете на хората, в техните мисли и чувства.“ Тази основна револция, според говорителят, е спечелена.

Колко далеч е стигнала тази революция във вас? Законът за вас по същество християнски ли е или хуманистичен и революционен?

Божиите обещания за нас като народ са за послушание на Неговия закон чрез вяра: „да вършите, за да живеете“ (Второзаконие 4:1). „Ако слушаш добре гласа на Господа твоя Бог и внимаваш да вършиш всичките Негови заповеди, които днес ти заповядвам, тогава Господ твоят Бог ще те въздигне над всичките народи на света“ (Второзаконие 28:1). Ако не се подчиним, Бог заявява, че „всички тия проклетии ще дойдат на тебе и ще почиват на тебе“ (Второзаконие 28:15). Изборът е очевиден. И по-добре да изберем по-бързо.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/what-is-law/
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>