Нарастването на Неговото управление и мир

от Р. Дж. Ръшдуни

Едно от най-важните пророчества, отнасящи се за рождението на нашия Господ, е Исая 9:6-7. Осем века преди да се роди, Христос е приветстван като “Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира” и се заявява, че “управлението ще бъде на рамото Му”. Това е първото велико изявление относно Христос и цялата власт: върховното и абсолютно управление на всичко ще принадлежи на Христос. Второто велико изявление е това, че “Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават”. Идвайки в грешен и бунтовнически свят да установи властта Си като Господар и Спасител, въпреки цялата враждебност и борба, Христос ще увеличи Своята сила, власт и мир.

След това ни се казва как точно ще бъде извършено това: Той ще “го утвърди и поддържа, чрез правосъдие и чрез правда, от сега и до века” или както е преведено в превода на Баркли, “Здраво е установено и поддържано в справедливост и правда от сега и завинаги”.

Христос е дошъл в света като велик пророк, свещеник и цар. Като пророк, Той говори за Бога; като свещеник, Той е спасител за хората и техен защитник пред Отца; като цар, Той управлява света.

Светът е в бунт срещу това управление. От тези бунтовници и революционери чуваме да се говори много за “мир” и за много враждебност към властта. Но Исая свързва двете: “Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават…от сега и до века”. С други думи, истинският мир е продукт на истинската власт. Когато има истински закон и ред, има и истински мир. Ако премахнете закона и реда, ще премахнете мира и ще създадете ситуация на революционна война и анархия. Като изоставяме Христос като Спасител и Цар, като изоставяме Неговата власт и мир, ние преминаваме в свят на вечна война. Ние сме въведени във “вечна война за вечен мир” защото го търсим без Христос. В стария химн се казва най-добре:

Радост за света!
Господ е дошъл:
Нека земята да приеме своя Цар.

Но поканата в песента след това става лична: “Нека всяко сърце да приготви място за Него.” Всички ние копнеем за божествен закон и ред, за Неговото управление и мир. Преди всичко, това трябва да започне в нашите сърца. Повечето хора чакат техните съпрузи, съпруги, деца, съседи, всички останали да станат християни, за да могат да се наслаждават на удоволствието и мира на един благочестив свят без лично новораждане, но в Писанието се казва, че няма мир за нечестивия. И все пак всеки човек може да познае мира на Неговото управление тук и сега дори при наличието на всички проблеми, ако сърцето му приготви място за Него.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/the-increase-of-his-government-and-peace/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>