Истинска слепота

от Р. Дж. Ръшдуни

Истински слепи хора са тези, които вярват единствено на това, което виждат, и преднамерено не виждат нищо. Те гледат света около тях и отказват да видят ред, цел или смисъл. Те отричат Бога и свръхестественото, и настояват, че величественият и сложен замисъл в естествения свят е случаен, а не е планиран и подреден. Това не е само преднамерено самозаслепяване, а и удивителна вяра в безсмислени чудеса. Да вярваш, че създаденият свят, със своя ред, закон и замисъл, е случайност изисква по-голяма вяра в чудесата, отколкото е нужна спрямо Библията.

Псалмистът ни казва: „Небесата разказват славата Божия; И просторът известява делото на ръцете Му.“ (Псалом 19:1) Павел заявава: „Понеже от създанието на света това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение.“ (Римляни 1:20) Свидетелствата са толкова неустоими, че само целенасочено заслепяващ себе си човек може да ги потисне.

Хората са слепи за Бога, защото те сами избират да бъдат такива. Те предпочитат да отрекат зрението си, отколкото да признаят греховете си, защото да видим Божията ръка, сила и господство означава и да признаем своите грехове спрямо Него, нашата беззаконна декларация за независимост от Бога. Хората избират да са слепи вместо спасени. Те предпочитат да са богове сами на себе си, вместо да изповядат единния истинен Бог.

Човекът грешник следователно е самозаслепен, самозаблуден, желаещ да бъде бог. Слепите хора не могат да управляват свят, който отказват да видят и в резултат на това, техните опити да управляват света без Бога преминават от бедствие в бедствие. Нашите времена са свидетел на това.

Казва ни се обаче, че когато хората извикат към Господа в утесненията и бедствията си, Той „Изпраща словото Си та ги изцелява“ (Псалом 107:20). Да чуем Божието Слово означава да изповядаме Него и Неговото Слово като суверенни и следователно изкупителни. Означава да Го признаем за Господ и Спасител. Означава да изповядаме, че име нещо повече от видимия свят: винаги има Божия ръка и управление в света и в нас. Виждате ли това?

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/true-blindness/
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>