Вяра и дела

от Р. Дж. Ръшдуни

Според Яков, „вярата отделена от дела е мъртва“ (Яков 2:26). На необходимата връзка между вяра и дела набляга ап. Павел (Римляни 3:31) и много силно, Господ (Матей 7:16-29). Думите им означават, че ако действаш като противен човек, значи си такъв, докато ако си благочестив във всичките си пътища, си благочестив. Както Господ казва, доброто дърво дава добри плодове, а лошото дърво – лоши плодове. Вярата и делата са свързани.

Джоел Р. Бийк е описал това по следния начин: „Покорството идва спонтанно и е като принесен плод, изложен на показ.“ Той казва също, че „новото раждане неминуемо води до нов живот.“ Това, много просто, означава, че Господ прави големи промени в живота на човека. Не можем да оправдаваме лошите постъпки на някого като казваме, че каквото и да прави, сърцето му не се е отклонило от Господа. Това е груба обида спрямо Бога; това предполага, че съживяващата сила на Неговата благодат е безсилна да промени човека.

Когато има земетресение, настъпва промяна. Когато се образува торнадо можете да видите силата на движението му. Земетресението и торнадото имат малка сила в сравнение с възпроизвеждащата благодат на Всемогъщия.
Има много хора по църквите, които претендират, че са спасени, но не се различават по нищо от хората около тях, които не са християни. Нищо чудно, че някои църкви са безсилни.
Живата църква, църквата изпълнена с новородени личности, винаги е била движеща сила на земята. Бог ни изпраща хора, които могат да променят църквата и света с Неговата сила.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/faith-and-works/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>