Феноменът тинейджър

от Кевин Суонсън

Той се роди на 12 октомври 1944.
В продължение на повече от сто години този феномен нарастваше и добиваше форма. Но явлението се роди на 12 октомври 1944, когато 30 000 обезумели млади момичета нахлуха на Таймс Скуеър да посрещнат своя нов идол – Франк Синатра! Писателят Брус Блевин описва събитието като “явление на масова истерия, което може да се наблюдава само два-три пъти в историята.” Това е Тинейджърът. В своята книга Тинейджърска възраст, Създаването на младежка култура, общественият коментатор Джон Савидж отбелязва тази забележителна страна на съвременната култура, парадигматична аномалия, която няма равна на себе си в по-ранната човешка история.

Като погледнем назад, изглежда че това е била необходима част от живота в новия индустриализиран, бюрократизиран съвременен град. Хора като Дж. М. Бари и Оскар Уайлд възхваляват вечната младост и живота на развлечения като най-голямото достойнство за повечето, ако не и за всички империи. Тази нова обществена среда се придружава от задължително неуважение към родителите, прекъсване на връзките между поколенията, разпадане на семейството, закони за детския труд, фрагментиране на семейството от големите корпорации, държавни училища, сексуално изтъкване на момичетата, идолите на масовата култура, неприличието, ходенето с момичета, и блудството. Всичко в тази социална мрежа е неразделно свързано. Съмнявам се, че сестрите на Алмансо Уайлдър щяха някога да се появят на Таймс Скуеър в Ню Йорк през 1875. Ако не съществуваше възрастово-изолирано държавно образование в продължение на 70 години от 1875 до 1944, Франк Синатра никога нямаше да бъде посрещнат от 30 000 крещящи жени на 12 октомври.

Ако сведете до минимум или премахнете необходимите компоненти на библейската социална система от вашето общество и изградите образователни и социално-икономически институции, с които да настаните големия държавен социализъм, ще произведете нефункционални семейства и “тинейджъра.” Последвалата социална система не е била случайност. Тя е била внимателно изфабрикувана от обществени плановици, които са планирали образованието, икономиката и държавата, така че да подронят семейството и да го заменят със социалистическото държавно планиране на 21 век. Тинейджърът е една от рожбите на тази социално-икономическа система. Той си дава вид на независим от семейството, но е институционално обусловен и социално програмиран да бъде тинейджър. Неговият бунт е корпоративно замислената, масово продавана поп култура.

Но как да се обърнем към това общество? Откъде да започнем? Дали просто като да премахнем младежките групи и възрастово разделените дейности от нашите училища и църкви?

Лично аз мисля, че най-доброто място, от което да започнем, е Петата заповед. Ако се занимаваме да научим хората да спазват всяка от Христовите заповеди (което трябва да правите, ако признавате “Великото поръчение” на Исус) важно е да познаваме обществото. Ако служите на островитяни от Южните морета през 19 век, ще учите канибалите да не се ядат един друг. Но ако се намирате в Америка, ще трябва да изтупате праха от старата заповед от Ефесяни 6:1-2: “Почитай баща си и майка си.” Ако влезете в общество като нашето, което е институционализирало опозоряването на родителите през последните 150 години, трябва да започнете от тук. Добавете урок как материализмът надделява над взаимоотношенията вертикално и хоризонтално. Добавете злините на социализма и институционализираната кражба, и напомнете на хората, че е лошо да убиват бебетата си. Посочете, че хората обичат повече имоти отколкото взаимоотношения на място където раждаемостта е намаляла на половина, докато квадратните футове на среден дом са се удвоили (от 1900 до 2000). Споменете, че родителите не обичат децата си достатъчно в нация, където са убили 120 милиона в клиники за аборти и контрол на раждаемостта от 1973 насам. Учете родителите да обичат децата си повече и учете децата да почитат родителите си повече. Толкова е просто!

Книгата Притчи говори за почит. Когато бащата в Притчи наставлява сина си, той призовава момчето да върже заповедите му около врата си, и закона на майка си около китката си. Тези указания ни изглеждат странни. Но за този, който се е посветил да изпълнява приложенията на петата заповед, това не друго, а християнският живот. Когато една майка напомни на сина си да запаше ризата си, или да отговори с “Да, госпожо”, или да я гледа в очите когато говори, тя му дава заповедите си. Младеж, който добре познава Библията, внимателно ще напомни на майка си, че тези заповеди ги няма в Писанието! Все пак Исус никога не опаса ризата си! Въпреки това на майките е възложена задачата да обучават синовете си да прилагат идеята за уважение и почит по най-добрия начин. Тя прави своя най-добър опит да приложи Божиите заповеди и да възпитава сина си в приложенията им. Така че, когато синът напомни на майка си, че я почита със сърцето си, но просто не иска да покаже това чрез изражението на лицето си, обноските си, облеклото си, музикални предпочитания и т.н., в поведението на което го учи майка му, неговото почитане е мъртво. Като резултат, той запазва опозоряването на родителите, което е унищожавало обществото от поколение на поколение от 1880-те насам. Ето как стигаме от “Часовникът на моя дядо,” песен номер едно в Америка през 1880-те, до Еминем, който нарича собствената си майка кучка през 2010.

Днес имаме остатъци от цивилизация, където поп културата възпитава младежите, и младежите възпитават връстниците си; където обществото вече не се формира от родители или пастори, които обучават семействата и църквите. Пастири на обществото са иконите на поп културата, и младежките пастори тичат усърдно за да не изостанат от обществените стандарти определени от иконите. Изненадва ли ви, че 70% от младите мъже не са пораснали до 30 годишна възраст (от 30% през 1970) според списание Newsweek или 80% от децата израснали в християнски домове не са обучени от родителите си и “напускат вярата,” след като напуснат дома?

Ако искаме да възстановим обществото, трябва да започнем от Петата заповед и желание от страна на родителите да обучават децата си в Исусовите заповеди. Ако това се случи, ще започнем да виждаме обществено възстановяване върху разрухата от 20 век. Да се надяваме, че следващото поколение ще бъде по-зряло от нас в своето въплъщаване на любов, почит и обучение на поколението след тях; но само защото стоят на рамената на своите родители, които са ги възпитали.

Превод: Маргарита Маринова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>