Страхът от свободата

от Р. Дж. Ръшдуни

В своя труд The Greeks and the Irrational Е. Р. Додс озаглавява една от главите “Страхът от свободата”. Целият древен свят е бил заразен със страх от свободата. Платон и Аристотел са планирали държава, в която чрез езически правила, свободата е трябвало да бъде премахната за повечето хора. Свободата е била смятана за опасно нещо и е можело да бъде поверена само на шепа управници.

От историята се вижда колко се страхуват хората от свободата и как повечето хора не могат да се справят с нея. Т. Х. Хъксли е казал, “Най-големите трудности за човека започват тогава, когато може да действа както си иска”.

Наистина в днешно време повечето хора изявяват устно стремеж към свобода, но всъщност засвидетелстват обратното чрез начина си на живот. Законодателите ни смятат, че на фермерите и на работниците по фермите не трябва да се поверява свобода. И работодатели и работници смятат, че колкото по-малко свобода има за другите, толкова по-добре ще бъде всичко.

Хората не обичат свободата, защото самите те по естество не са свободни. Основното робство, робството на греха, е естеството на тяхното същество и те демонстрират робството във всяка област от живота си.

Исус заявява, “Всеки, който върши грях, слуга е на греха…. Ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни.” (Йоан 8: 34, 36). Робството се корени в естеството на човека.

Днес сме заобиколени от поробени хора, защото те по природа са неновородени. Те се чувстват в свои води в робството и така им е най-удобно. Ще гласуват за робство, защото са роби. Не харесват свободата и се страхуват от нея, защото са враждебно настроени към Бога. Дайте им свобода и те ще я обявят за несъществуваща и ще действат по всякакъв начин да я разрушат.

Хората се страхуват от свободата, защото това означава отговорен живот пред Бога. Привлекателността на робството е, че то предлага живот без отговорности, а това винаги е желано. В миналото четири пети от някои нации са били истински роби и са били доволни от това, защото са били свободни от отговорност.

Бягството от свободата на първо място винаги е бягство от Бога, който е създал човека да бъде отговорен и да упражнява власт над земята, подчинена на Бога. Изборът винаги е Бог или робство.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/the-fear-of-freedom/
Превод: Васил Папратилов

0 Коментара

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>