Защо грешниците обичат лъжите

от Марк Р. Ръшдуни

Винаги има пряко съответствие между любовта и омразата. Мразим обратното или противоположното на това, което обичаме. Хората мразят Божията истина, защото приемат всяка лъжа, която се противопоставя на тази истина. Те избират да се придържат към всяка версия на истината, която придава привидна правдоподобност на бунта им срещу Бога и Неговото слово.

Римляни 1:18-32 проследява моралния упадък на човека в отхвърлянето му на Бога. В този пасаж Павел ясно ни показва, че човешкият морален бунт е повече от лично явление. Той има външни прояви, които ще бъдат забелязани в живота на културите и цивилизациите, както и в индивидите. Бог предава човека на морален упадък, на деградиращ ум; Той го оставя да прояви личните, финансовите и социалните последствия от своя морален упадък (ст. 26-27).

Не всеки човек става толкова лош, колкото може да бъде теоретично; но моралните наклонности на покварения човек водят до по-голяма поквара. Хуманизмът не прави хората по-добри. С издигането на човешкото надмощие, хуманизмът представлява неговото интелектуално обяснение за отричането на Божия суверенитет. Хуманизмът не представлява благородството на човека, а интелектуалното оправдание за неговия морален упадък.

Човешкият упадък в социална и културна изроденост се предхожда от нещо друго. Изкушаващо е да кажем, че това е интелектуален процес, защото включва разсъждение, но това ще избегне Библейското обяснение за моралния въпрос. Живеем в морална вселена, защото вселената е на свят Бог. Интелектуалният бунт на човека е резултат от моралния му бунт. Моралният бунт на човека предизвиква ителектуална страст за лъжи, които оправдават бунта му. Човекът обича лъжите и непрекъснато ги измисля, защото лъжите са му полезни. Така както добре разказаните лъжи са като запас от стоки за измамника, така и грешния човек има нужда от добре разказани лъжи, за да прикрие моралната си измама.

Апостол Павел ни казва, че хората “препятстват на истината чрез неправда”, което означава, че потискат истината (ст. 18). Когато Павел казва, че хората познават истината (ст. 19-20), той няма предвид, че те знаят цялата истина, тъй като са създания, но те знаят моралния факт, че са отговорни пред Създателя си. Затова са без извинение.

Когато хората са притиснати от Бога в това покварено състояние, тяхното морално и интелектуално същество отказва да Го признае. Вместо това се “извращават в своите мъдрувания” (ст. 21); издигат своя защита около полезните си лъжи, обясненията на тяхното бунтовно въображение.

Когато бунтовният човек все повече прави своята мъдрост стандарт във войната си с Божията истина, той се превръща реално в глупак (ст. 22). Моралният бунт на човека го кара да вярва в автономността на собственото си мислене. “Ние сме мъдри” заявява той. “Можем да извлечем истината в един неутрален свят.” Когато човек упорства в този морален бунт и в това променено интелектуално обосноваване, той става все по-уверен, че има знание. Подобно на някои измамници, той губи представа за истината. Започва да вярва на собствените си лъжи. Човек твърди, че е мъдър, но въпреки всичко е глупак.

Целта на човешката интелектуална измама е ясно обяснена от Павел. Тя е да може човек да се поклони и да служи повече на създанието, отколкото на Създателя (ст. 25). Тя е да защити своя първоначален бунт, своя стремеж да бъде сам бог (Битие 3:5) и да въплъти своята обосновка в система от интелектуално оправдание. Днес тази удобна лъжа ни е позната като хуманизъм, но това е просто поредното наименование на човешкото оправдание за собствената му греховност. Проблемът с всичките оправдания на хората е, че те са отнесени до фалшиво съдилище. Хуманизмът е оправдание, отправено към грешни хора, а не към справедливостта на святия Бог. Тези, които обичат лъжите на грешния човек един ден ще се изправят пред много по-стегнати закони за правосъдие. Там няма да устоят никакви лъжи и никой негодник.

Ако обичаме Бога, трябва да обичаме Неговата истина и да отхвърляме лъжите, които защитават греха и бунта.

Тази статия е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/why-fallen-man-loves-lies/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>