Промяна

от Р. Дж. Ръшдуни

Спомням си California Farmer (Американско списание за фермери – Бел. пр.) в началото, под различни имена, които вече не се използват. Абонаментът често се равняваше на една кокошка! През годините след I световна война хората го четяха от кора до кора. Тогава светът беше много различен – но дали? Вярно е, че нещата са се променили, но проблемите на човечеството са същите и могат да се обобщят с една дума: грях.

Един от най-незабравимите ми спомени след II световна война е как един забележителен човек говореше за новата епоха на атомната бомба. Името му беше Самюел Мофет. Заключението му беше следното: Изобретяването на атомната бомба няма по-голямо значение от изобретяването на полицейската палка, доколкото се отнася до съществения проблем на човека неговото нежелание да живее във вярност към Бога и да загърби злото.

Човечеството създава собствените си проблеми и нищо в околната среда не вреди на човека толкова, колкото собствените му грехове. Мой познат пастир наскоро консултирал разтревожен човек. По време на разговора той бързо разбрал, че човекът иска да се промени всичко около него, но не и самият той. Не можем да променим съпруга, съпругата, съседа, работника си или който и да било, но можем, чрез Божията благодат, да променим себе си и в това се състои нашата отговорност.

Малко неща са по-тъжни за пастирите от коментар като следния: “Това беше страхотна проповед. Съжалявам, че съпругът ми не беше тук да я чуе, защото щеше да му е полезна.” Винаги е по-лесно да помним греха на някой друг! Нашето съществено задължение е да поправяме себе си, да растем в благодат и да сме благодарни за това, че без значение дали живеем през 1919 или 1991, светът и времето принадлежат на Бога и Той прави всичко добре.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/change/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>