Беззаконен закон

от Р. Дж. Ръшдуни

Скоро по новините новини съобщиха че в Кирби, Великобритания, съд осъдил десетгодишната Аманда Еган, която пресичала по пешеходна алея с ролери. Един камион я ударил, но съдът не зачел този факт, защото тя била на колела и не притежавала правата на пешеходец.

Разбира се ако Аманда беше карала другаде по улицата, когато е била ударена, пак щеше да загуби, защото съдът щеше да отсъди, че тя няма право да кара ролери по улицата. В случая съдът, по технически причини, колелцата лишава Аманда Еган от справедливост. Съдът е бил беззаконен в името на закона. Законът е използван, за да изопачи предназначението на закона. Не трябва да се учудваме от това.

Миналия месец един чиновник ми каза, че законът сам по себе си е нищожен. Той ми каза: “Ако ти дължа хиляда долара няма да има голямо значение дали имаш документ от мен, че ти дължа за тези пари, или имаш само думата ми. Разписката струва толкова, колкото и обещанието ми. Ако стигнем до съд ще ти струва поне толкова или повече, за да спечелиш, а спечелването на делото не ти гарантира че ще си получиш парите. Документът и законът не са по-добри от моя или твоя характер.”

Това е същината на проблема. Ако хората не са благочестиви, и най-добронамерените закони ще служат неблагочестиво и ще доведат до беззаконен край. Това важи за случая с Аманда Еган, както и за много други. Законът се превръща в сила на беззаконие, когато хората и съдилищата са неблагочестиви.

Да вярвате и да се надявате, че един нов закон е разрешението на проблема е глупаво. Познавам хора, които са пропиляли години и много пари, за да прокарат нови закони с цел да разрешат проблеми от всякакъв вид и не могат да разберат защо проблемите се влошават. Те упорито вярват, че новите избори и новите закони по някакъв начин ще разрешат проблемите.

Псалмистът мъдро забелязва проблема: “Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите; Ако Господ не опази града, напразно бди стражарят.” (Псалом 127:1). Нови и добри закони без нови и благочестиви мъже са като къща с покрив, но без стени и без основи: те не могат да устоят.

Американското законодателство има някои лоши, но и хиляди добри закони. Били сме благочестив народ преди да приемем много от тези закони; не сме станали по-добри, нито сме били предпазени от неблагочестие като сме ги притежавали.

Законите са добри на мястото си. Но преди всичко имаме нужда от благочестиви мъже и то спешно. Господи, дай ни мъже!

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/lawless-law/
Превод: Васил Папратилов

Един отзив

  1. За малко се притесних, че човекът казва, че законите са безсмислени и няма смисъл от борбата за прокарването на нови. Законът си е закон и той е добър като цяло. Да може да бъде изопачаван, но тогава на всички е ясно, че това е изопачен закон. Някой е решил да направи ролерите превозно средство… Безумие! А да ли момичето си е платило гражданска отговорност и данък ролери?
    Благочестието и законът са както тухлите и варта. Заедно изграждат стената, а по отделно с времето се саморазрушават.
    Какво е благочестие на практика? Отговорът съдържа принципи и правила, които са един вид закон.
    Е, всех, че се изказах. :)

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>