Какво е Логика и опасна ли е?

от Натаниел Блудорн

Логиката е парадоксът на живота. Да, няма рационално същество, което може да отрече интереса си към парамболите и други конкоктони от Тесоникийския мисловен поток. Ех, тази тема е дебатирана от логиците множество пъти през историята…

Бииииийп… времето изтече.

Разбрахте ли всичко това? Нито пък аз.

За съжаление сме срещали много хора, които мислят, че логиката представлява това: прашясали стари професори измислящи IQ тестове, които никой обикновен смъртен не би могъл да разбере. Истината е, че много майки и бащи, които образоват децата си вкъщи, се смущават от логиката. Много прилича на математиката, поради което си мислят, че най-вероятно е също толкова трудна. Като че е предмет с който могат да се захванат само хора, чието IQ е равно или по-високо от това на ядрен физик.

Например представете си тази нелогична въображаема телевизионна реклама:

В кадър е показана бананова обелка, лежаща на пода. Младо момче с ролери профучава и се подхлъзва на нея. Шокирана майка се притичва на помощ, намирайки детето си безжизнено като гвоздей. Кадъра постепенно почернява с думите: “Оставете детето си да се наслади на живота докато може… Плодова дъвка.”

Може примера да ви се струва доста краен, но не е много далеч от техниките използвани в речите на съвременните политици, рекламите, филмите и всъщност навсякъде, където някой иска да промени мнението ви.

Може и да се изненадате, но понякога доводите, които хората ни дават, за да купим техен продукт, да гласуваме за техния кандидат или да направим това, което те искат, са нелогични. Често тези “доводи” се основават на емоции, а не на трезвено мислене. Продавач на камионетки ни притиска да купим новия джип, защото изглежда по-здрав – не защото е по-здрав. Адвокатът в съдебната зала се опитва да убеди журито да почувства правотата и честността на неговия аргумент – не да разбере аргумента му като такъв.

Да овладеем разпознаването на лошите аргументи, когато някой ги отправя към нас, и да се научим как да отговаряме правилно е основна част от изучаването на логиката – самозащита.

Пропаганда се използва от хора, които искат да ни подведат манипулирайки нашите емоции и ограбвайки умовете ни от информация. Следователно, пропагандата се опитва да ни мотивира да се съгласим с някого без да се замислим преди това.

Пропаганда има навсякъде. Днес не можем да подъвчим дъвка без емоциите ни да са изманипулирани чрез една или друга пропагандна техника. Обърнете внимание на примерната пропаганда в тази измислена телевизионна реклама:

Неприятно изглеждащ юноша върви по улицата. Изведнъж вижда пакетче дъвки на земята. Вдига го и слага дъвка в устата си. Из невиделица се появява пианист с цяла група и хор, пеещи ритмична песен за следване на емоциите. На екрана пише: “Имаш нужда от промяна… Плодова дъвка.”

Забелязахте ли, че в рекламата не се казва нищо за вкуса на дъвката? Всичко, което представя, е чудесния живот, който ще имаш ако дъвчеш Плодова дъвка. Тази реклама използва пропагандната техника наречена “прехвърляне”.

Рекламите използват “прехвърляне”, когато ти покажат снимка на нещо, което харесваш (група свиреща музика), едновременно със снимка на техния продукт (пакетче дъвка) с надеждата, че ще прехвърлиш положителните си емоции от едното към другото. “Хей, тази песен е добра; хей, някаква дъвка; тази дъвка сигурно има хубав вкус, също както музиката звучи хубаво.” Това разбира се е нелогично но продава дъвки.

Цигарените реклами понякога включват каубой-здравеняк, яздещ през пресечен терен. Тези реклами са пример на “прехвърляне”, въпреки че често дори не показват каубоите да пушат. Целта на рекламата е да изпитате чувството, че ако вие пушите тази марка ще бъдете здравеняк при това величествен, ще яздите коне, ще лагерувате на открито и ще ви поникне жилава кожа.

Рекламите използват “прехвърляне” когато известна личност рекламира продукт, който няма нищо общо с тяхната известност. Участието на Майкъл Джордан в реклама на Макдоналдс е опит за “прехвърляне”. Той не е експерт по хамбургерите, но рекламата се надява, че по-късно, когато видим надписа на Макдоналдс, ние ще си помислим за нашия спортен герой и ще прехвърлим нашето възхищение от Майкъл Джордан към магазина за хамбургери. Обаче не е прехвърляне, когато се рекламира продукт, за който спортния герой може да има експертно мнение. Ако Майкъл Джордан рекламира баскетболни обувки ние правилно можем да заключим, че той знае за какво говори.

“Прехвърляне” може да ни даде и негативни емоции. Потърсете ги в следващия пример:

Една реклама започва с бърза последователност от неясни, разкривени изображения на Кандидат Б заснети в дъждовен ден с нехармонична музика на фона. Появява се чисто, ясно изображение на Кандидат А говорещ с деца в класна стая. Група свири маршова музика. Един глас отгоре казва: “Гласуването за Кандидат А е гласуване за бъдещето.”

Когато хората видят неясни изображения и чуят неприятна музика, те се чувстват некомфортно. Те асоциират чувствата с това, което са видели. Ако една реклама може да ни накара да се почувстваме некомфортно когато си мислим за Кандидат Б, тогава най-вероятно няма да се чувстваме добре гласувайки за него в деня на избора.

И така, ето ви малко логика – пропаганда и техниката “прехвърляне”. Както виждате не беше толкова трудно, нали? Пропагандата всъщност е малка част от логиката. Има и други области в логиката, които могат да бъдат изследвани – например логическите грешки, силогизми, индуктивна и дедуктивна логика, както и комиксът Дилбърт. Но тях ще оставим за друг път.

Статията е взета оттук: http://www.fallacydetective.com/articles/read/what-is-logic-and-is-it-dangerous
Превод: Филип Папратилов

2 отзива

  1. portos says:

    много хубав текст!,,, все пак… пише се не манипОлирани, а манипУлиранi

  2. admin says:

    Благодаря ти Портос :)

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>