Общество

от Р. Дж. Ръшдуни

През 1963 година в университета по право Йеил Л. Л. Фулър изнася лекции на тема “Моралът на закона”. В тези лекции той говори за омразата на Карл Маркс към взаимната зависимост. Омразата на Маркс към зависимостта го е довела до отхвърляне на капитализма за сметка на социален ред, в който всички мъже биха имали равен капацитет да правят всичко и следователно не биха имали нужда един от друг. Фулър описва позицията на Маркс като една от “фундаменталните диверсии на зависимостта.”

Тази диверсия е типична за грешните хора, чието желание е да си бъдат сами богове и да определят какво е добро и зло за тях самите (Битие 3:5).

Ние като християни имаме създадена нужда един от друг, защото сме Божии творения и безпределно имаме нужда от Господа. Мъжът не беше създаден да живее сам (Битие 2:18). Самотата е форма на смърт и отшелническото затворничество е тежка форма на на наказание.

Освен това, не ни е заповядано само да се обичаме един друг, но и да бъдем “части един на друг”. (Ефесяни 4:25). Имаме дълг към семейството си, към вярващите около нас и към всички хора, според Божия закон, до колкото е възможно да живеем в мир и разбирателство.

Това човек може да постигне единствено чрез посветен на Христос живот. Да бъдеш извън Христос е да бъдеш във война с Бога и хората, включително и със себе си. Тогава вместо мир се получава ситуация отразяваща конфликта на човека с Бога и със себе си. Перспективата на Маркс е отразила логиката на неговата антихристиянска вяра и живот, и тази омраза към човечеството която е заявил е произвела само зло от тогава насам.

Иронично е, че Маркс, който е мразел общността (communion) и обществото (community) е нарекъл концепцията си за социално воюване комунизъм. Разбира се той не е имал предвид общност от народ, а общност от имущество. Днес има много хора като него; говорят за мир, но дишат война; говорят за любов, но разкриват омраза. Всички хора извън Христос ще изявяват това противоречие.

Единствено чрез цялостно общение с Бог в Христос можем да имаме общност един с друг.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/community/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>