Дефиницията за любов

от Гари Демар

В офиса получихме писмо от християнин, който заявява, че е нелюбящо да се осъжда хомосексуалният начин на живот. Аргументите му са основани на неточна наука, лоша логика и неправилно четене на Библията. Неговите коментари са болднати, моите отговори са след тях.

Моля приемете факта, че гейовете не избират ориентацията си, нито са способни да я променят.

Може ли същото да се каже за педофили, изнасилвачи, прелюбодейци, убийци, хора с буйствен темперамент и т.н.? Ако това е “ориентацията” им, както показват някои изследвания, защо осъждаме подобно поведение? Защо хомосексуалистите са единствената група, извинена в резултат на теорията за генетична ориентация, дори ако тя е научно издържана? Нито генетичната предразположеност, нито “страстта” обезсилват моралната оценка. Твърдението ти, че хомосексуалистите не могат да се променят, е невярно. Препоръчвам ти да погледнеш сайта на Exodus International. Там има раздел за истински истории, в който бивши хомосексуалисти разказват как са скъсали с този начин на живот. Прочети историята на Шарлийн Котран, бивша лесбийка и издателка на списание за хомосексуализъм (Venus). Тя споделя, че е била такава през целия си живот. “След религиозна промяна към християнство през 2006 г., Котран променя насоката на Venus и чрез него започва да насърчава така нареченото ex-gay движение”. Разбира се, както някои гейове твърдят, така и ти можеш да кажеш, че бившите хомосексуалисти никога не са били истински такива. Котран е била лесбийка повече от 30 години. Щом вярваш в Библията ще трябва да се справиш с това, което тя казва за такива, които са променили “ориентацията” си: “И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и в Духа на нашия Бог” (I Коринтяни 6:9-11).

Множество изследвания разкриват, че всички животни, птици, риби и дори насекоми, имат хомосексуални разновидности помежду си.

Животните ли са стандартът за човешко поведение? Не, надявам се. “С тях се е случило това, което казва истинската пословица: ‘ПСЕТО СЕ ВЪРНА НА БЪЛВОЧА СИ’ [Притчи 26:11] и: Окъпаната свиня се върна да се валя в тинята” (II Петър 2:22). Трябва ли да приемаме подобно поведение от децата си? Множество изследвания са открили, че животните ядат малките си. Може би в света на еволюцията е нормално, например, шимпанзетата да се ядат едно друго (виж този клип), но този вид животинско поведение не е прието между хората, въпреки че Ричард Доукинс твърди, че шимпанзетата са наши “братовчеди”.[1]
Следвайки аргумента, че щом животните го правят, тогава е приемливо и за хората, тогава щом шимпанзетата могат да се ядат едно друго, тогава защо е неправилно хората да го правят?

Със сигурност никой не би избрал тази ориентация при наличието на потресаващата омраза към гейовете и лезбийките.

Защо хората продължават да пушат и пият прекомерно, след като знаят, че тези неща убиват? На цигарените кутии дори има надписи, които предупреждават за тези последици. Ето два от тях:

  • “Пушенето причинява рак на белия дроб, сърдечнo заболяване, емфизема, и може да усложнят бременността.”
  • “Пушенето от бременни жени може да доведе до увреждане на бебето, преждевременно раждане и ниско тегло на бебето.”

И все пак хората продължават да пушат и да дават доста пари за неща, които ги убиват. Хората практикуват всякакви поведения, въпреки знанието, че ако ги хванат, ще ги вкарат в затвор или по-лошо. Това не е никак добър аргумент.

В I Йоан 4 ясно се казва, че всеки, който не показва любов към ближните си, очевидно не е последовател на Бога на ЛЮБОВТА!

Не можеш да цитираш Библията по въпроса за любовта тъй като там хомосексуалното поведение се осъжда. Любовта се определя спрямо Божиите заповеди, а една от заповедите Му е, че хомосексуализмът е грях. Трябва да прочетеш I Йоан 5:3: “защото ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.” Нелюбящо ли е да посочим определено поведение за грешно? Не. Това е дефиницията за любов. “Не оставайте никому длъжни в нищо, освен един друг да се обичате, защото, който обича другиго, изпълнява закона.” Любовта се дефинира чрез закона. “Понеже заповедите: ‘Не прелюбодействувай’; ‘Не убивай’; ‘Не кради’; ‘Не пожелавай’; и коя да било друга заповед се заключават в тия думи: ‘Да обичаш ближния си както себе си’. Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона” (Римляни 13:8-10). Думите, които Павел цитира, се намират в Левит 19:18, същата книга, която осъжда хомосексуалното поведение (18:22 и 20:13).

—————————
Бележки:

1. “Проста истина е, че сме братовчеди на шимпанзетата, по-далечни братовчеди на маймуните, още по-далечни братовчеди на мравоядите и морските крави, и още по-далечни братовчеди на бананите и ряпата… продължете списъка колкото дълго желаете.” (Richard Dawkins, “Creationists, now they’re coming for your children”, TimesOnLine August 24, 2009): Excerpted from The Greatest Show on Earth: The Evidence for Evolution (New York: Free Press, 2009). Назад

Статията е взета оттук: http://americanvision.org/1189/very-definition-of-love/
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>