Библейско “водителство”

от Р. Дж. Ръшдуни

Преди време присъствах на събрание, на което мнозинството от събралите се хладнокръвно и преднамерено наруши устен договор и открадна активи на стойност половин милион долара. Всеки един от тях претендираше, че е християнин. Двама от нас протестирахме добросъвестно, но напразно.

Всеки път когато се повдигаше моралният въпрос, някой заявяваше, че се осланят на “божествено водителство” и заседанието продължаваше в същата грешна посока.

Аз считам тази фраза за предупредителен знак за лицемерие или измама. Господ ни дава пророческо водителство в Словото Си. Неговият морален закон е ясно и точно постановен. Да заобикаляш Божия ясен закон заради някакво по-висше водителство означава да се самоубеждаваш с цел оправдаване на някакви действия очевидно осъдени от Словото. Тези, които наистина търсят Божието водителство, го търсят в Неговото слово, където е написано точно и ясно, черно на бяло, за да може да го прочете всеки.

Тези, които искат да заобиколят Божието слово често твърдят, че следват „божествено“ водителство познато само на тях. Един чудесен християнски мирянин ми каза, че когато чуе за такова „божествено“ водителство отделено от Словото, очаква следващите думи да са на Сатана. Вярвам му.

Помня една млада майка, която се опита да оправдае напускането на съпруга си заради женен мъж (който изоставил семейството си) като казваше, че е потърсила “божествено” водителство преди да предприеме действие. Насочих я към десетте заповеди за божествено водителство по въпроса.

Библията говори за всички сфери от живота. Господ казва ясно какво изисква от нас чрез Словото. Напътствани сме ясно и подробно. Въпросът е: ще се подчиним ли? Ще бъдем ли напътствани?

Грешенето е достатъчно лошо нещо, но да заобикаляме Божието слово и да наричаме грешните си желания пророческо водителство може само да усложни греха. Следващият път, когато някой твърди че следва “пророческо” водителство, попитайте го от къде в Библията го взима. Ако няма подкрепа от авторитета на Словото, водителството му не е от Бога.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/biblical-guidance/
Превод: Васил Папратилов

Един отзив

  1. Сред днешните „християнски“ водители е пълно с мерзавци, които разбиха семействата си заради „божествено“ водителство. Познавам пастор, който последва най-малко два пъти „божественото“ водителство, което го закара между краката на млада „християнка“.

    Същият боклук проповядва на всяка неделя, споделяйки с миряните християнската си любов към хората. Един приятел казваше, че днешните църквари са започнали да цъкат от църкварщина. Така, цъкайки, хората умират живеейки в своята заблуда, че са християни.

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>