Изпитание и чистота

от Р. Дж. Ръшдуни

Животът на Олимпия Фулва Мората (1526-1555) е доста различен от днешните ни представи. Брилянтната дъщеря на велик италиански учен, която става известна писателка и философка. Но за момиче, което е израстнало сред доста добри обстоятелства, животът ѝ е особено бурен. Ранните ѝ години са били луксозен и щастлив аристократичен живот. Когато се премества в Германия със съпруга си, Андрю Грънтлър, са затворени зад стените на град Швайнфурт, във Франкониа, за девет месеца. Извън стените върлува смъртна епидемия. Андрю също се разболява и замалко не умира. Градът е превзет и те изгубват ценните си притежания в пожара и плячкосването, и избягват, за да спасят живота си. След тези събития затварят съпруга ѝ. След промени, заминават за Хайделберг през 1554, където Андрю е професор по медицина, но след две години Олимпия умира и скоро след това умират съпругът и брат ѝ; здравето им е разхлабено от епидемията, глада и бягането. И тримата са погребани в Чапела Св. Петър в Хайделберг.

Животът за забележително и брилянтно момиче, което е израснало с кралски особи, почтеност и учени, е бил кратък и труден. Но Олимпия, посветена християнка, заявява, “Наградата от живота идва не от ученето, а от конфликтите и опитите.” Може да има твърде много конфликти и опити, и със сигурност Олимпия е минала през по-голям дял от тях, но никога не се е оплаквала. Вместо това тя е смятала, че това я изгражда.

Днес ние отбягваме конфликтите и изпитанията. Искаме да спестим на нас и нашите деца проблемите и изпитанията. Но, както един биолог отбелязва, “Човекът вирее при лоши метерологични условия,” сиреч човекът процъвтява и се развива чрез проблеми и опити.

Проблемът днес е, че твърде много хора, млади и стари, са неизпробвани и неизпитани, и освен това се бунтуват срещу принципа за изпитание. Някои твърдят, че дори училищните тестове са погрешни. Всичко това е не само глупаво, но и неправилно. Библейската дума за “чистота” означава изпитан, пречистен чрез огън. Свикнали сме да мислим за чистотата като нещо свежо, девствено, недокосвано, опаковано в целофан, но Библейската дума носи значението за нещо старо и тествано, рефинирано, изпробвано и пречистено от примесите чрез огън.

Олимпия е била благодарна за нейните изпитания. Можем да се молим за нас и тези, които обичаме, да не бъдат застигани от такива екстремни преживявания, но не можем да се молим да ни бъдат спестени изпитанията чрез огъня на конфликтите и трудностите. Това е Божият начин да пречиства хората: “и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е” (1 Коринтяни 3:13).

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/testing-and-purity/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>