Скромност и привлекателност

от Ева Х.

Не трябва да съдите книга по корицата ѝ. Това е истина. И ако имате време в библиотеката да прелистите и да прочетете задната корица или половин глава, ще се прибирате у дома с невероятна книга, дори и корицата всъщност да не е обещавала много. Но колко често имате време за всичко това? Между децата, домакинстването, работата, семейството, хобитата… доста често връхлитаме в библиотеката и изхвърчаме от нея за петнадесет минути и трябва да се задоволим с първите впечатления. След известно време ставаш доста добър в това. Наясно си кой тип илюстрации най-вероятно обещават добра книга или какъв тип шрифт е най-често използван просто за да привлече внимание към евтина, сензационна, научнопопулярна книга. Често имаме приятна или неприятна изненади, но като цяло знаем какво сме взели. В края на краищата научният труд обикновено няма цветна снимка на деца, играещи на фона на житно поле, а семейните романи рядко имат лъскава черна и обложка с кървави капки около заглавието.

По същия начин, хора, които нямат време да ни опознаят наистина и са изненадани от нашата личност, трябва да ни съдят по това, което виждат – жената, която подминаваме в бакалията, библиотекаря, хората, които срещаме на улицата. Въпреки че е вярно, че красотата започва отвътре, начинът по който се представяме показва дали ни е грижа за чувствата на другите, които ни срещат. Не е речено, че трябва да се обличаме по начин, който да предизвиква внимание, но да се представим с красотата, с която Господ ни е надарил, незасенчена от повърхностност или небрежност, е деликатен жест.

Скромността е много важна за мен. И въпреки това малко хора веднага биха си помислили „Боже мой, тя се облича скромно”, когато ме видят на улицата. Ако изтъкваме скромността си така, че да привлича внимание, можем ли да я наречем скромност? Или това е начинът, по който да показваме на света колко сме „святи”?

Много хора се стъписват, когато чуят думата скромност, защото често се свързва с непривлекателност. А като дъщери на Царя ние със сигурност не сме призовани към непривлекателност. Той ни е създал като жени и иска от нас да празнуваме за тази красота и да украсяваме нашите храмове – но не по начин, който да подбужда похотта у другите. Често има объркване по отношение на думата „привлекателност”. Трябва ли да се обличаме привлекателно? Моят отговор е звучно „да.”

В Коринтяни, е казано, че нашите тела са храмове, принадлежащи на Бог.

Бягайте от блудството. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето си тяло. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си [и с душите си, които са Божии].

1 Коринтяни 6:18-20

А в III Царе 6, намираме описание как е изглеждал храма. Ясно е, че не става въпрос да се сложи каквото и да е до толкова, до колкото постройката позволява. Храмът е облицован с издялано кедрово дърво; вратата на светилището е издялана и покрита със злато; дори двора е облицован с камък и украсен с кедрово дърво. Всичко е направено така, че Господния храм да доставя наслада на сетивата.

Ние също трябва да носим наслада на погледа, което означава, че „Добре, скромно е” не е причина да се обличаме в чувал от картофи или в провиснал суичър. Това не означава, че трябва лекомислено да прахосваме часове пред огледалото, или че трябва да харчим пари, които нямаме, за дизайнерски дрехи. Те рядко са скромни и без това. Означава, че с нашия външен вид, така както и с поведението си, трябва да представяме Царя.

За да съчетаването на скромността и привлекателността е необходимо обмисляне и старание. А много от нас водят зает живот. В същото време не сме перфектни, което означава, че понякога може и да не се справим или трябва да подновим гардероба или методите си. Последните няколко месеца осъзнах, че доста от дрехите, които нося, вече не са атрактивни и скромни както по-рано. Как се случи това? Бременността и кърменето промениха тялото ми. Сега съм по-закръглена на някои места, а на други по-малко. Това влияе и на дължината на дрехите и на деколтето им. Някои дрехи сега се нуждаят от малко удължаване, за да станат по-скромни. Други дрехи са твърде стегнати. А някои неща са били изпирани толкова често, че са станали по-бледи, отколкото когато са били купени, и това ги прави не толкова скромни и по-малко атрактивни.

Но проблемът не е само в дрехите. Трябва да се укрепя малко, за да направя тялото си – моят храм – силно и здраво. Трябва да намеря нови процедури за грижа за косата и кожата си. А под всичко това, като основа, трябва да съм сигурна, че духът ми се стреми към Бога, моята душа принадлежи на Него, и умът ми се осланя на Него.

Твърде много ли звучи? Възможно е. Ето защо навиците, плановете и действията се нуждаят от периодично коригиране, а отношението често се нуждае от фина настройка.

Тялото, умът и душата трябва да бъдат едно цяло. Не е въпрос на „или/или.” Бащата иска най-доброто за своята дъщеря. Царят очаква много от неговите принцеси и дори неговите прислужници.

Мария, майката на Христос каза за себе си: “Ето Господнята слугиня…” Замислете се, всеки ден ние служим в Неговото присъствие. Не трябва ли да сме облечени подобаващо? Ако днес седяхме пред небесния престол, щяхме ли да се чувстваме неудобно и неприлично облечени?

В нинакъв случай не казвам, че няма моменти, в които практичността не е с предимство пред красотата. Понякога трябва да прекопаем задния двор. Понякога трябва да стоим на ръцете и на коленете си, за да изтъркаме пода. Понякога трябва да се погрижим за цялото домочадие от болни хора и да прекараме дните си между кофите, тоалетните и мръсните чинии.

Но през другите заети дни, в които трябва да се грижим за децата си, не бива да носим дрехи, които да показват на света, че нас просто не ни е грижа. Старомодни блузи, клинове, провиснали фланелки, избелели, зле прилепнали дънки са придавали вид на повече от една майка, че се е предала. А когато животът ни трябва да бъде жив пример за Надеждата, която е Нашият Господ, да се предадеш просто не е опция.

Статията е взета оттук: http://www.ladiesagainstfeminism.com/femininity-modesty/modesty-and-atractiveness/
Превод: Венера Милова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>