Стандарти

от Р. Дж. Ръшдуни

Наскоро една от дъщерите ми ми даде снимка на меню от 1843 г. Ресторантът е най-добрият в Ню Йорк, Делмонико. Цената за цяла вечеря е била точно 12 цента. По-скъпа ли е станала храната от тогава? Всъщност не; парите са станали по-евтини.

По времето около войната (1938-39), един приятел си построи къща за 7,500 долара, с ръчно редени керемиди от добър майстор, майсторска дърворезба и т.н. Днес тази къща струва 100,000 долара. Това е същата къща, 30 години по-стара, но парите са по-евтини.

Един мъж, който познавам, е женен вече 27 години. Когато се оженили, той и жена му били на еднаква възраст, но сега той е с пет години по-възрастен от нея! Тя е променила броенето.

Много шеги се измислят за рибари, които използват гумени ленти за измерване на рибата. Като рибар мисля, че много се злоупотребява с нашата класа. Ако рибарите ползваха толкова разтеглив стандарт, както повечето хора днес, щяха да се хвалят за хванати китове в Сакраменто Ривър.

Твърде често забравяме, че първото нещо, което трябва да проверим, е мярката. Да се върнем към онази вечеря в Делмонико през 1843 г. за 12 цента; през 1884, Делмонико предлага същата цяла вечеря, но този път с пържола по избор, за четири цента; през април 1969 г. с един приятел обядвахме в сравнително добър Ню Йоркски ресторант и ни струваше по няколко долара. Мярката, парите, са променени, не храната. За да разберем какво става в една икономика, няма да намерим отговора оплаквайки се срещу покачващите се цени на фермерските продукти, а да проверявайки промяната на мерилото – парите.

Това е още по-вярно в сферата на обществения и личния живот. Не можем да разберем какво се случва в света ако нямаме мярка, чрез която да измерваме света и себе си. Единствената вярна мярка е Библията.

Нищо не може да бъде измерено без стандарт за измерване. Ако стандартът е неправилен, всичко останало няма да е на мястото си. Това означава, че принципът на измерване трябва да е абстолютно надежден или няма да излезе нищо валидно.

Единственият абсолютно надежден принцип за измерване, мярката за човешкото общество, е Божието Слово. Човекът, църквата, държавата, училището и цялото общество трябва да се измерват спрямо него. Без Христос и Неговото Слово, Божият съд над нас е „М’не, М’не, Т’кел, упарсин“, „Претеглен си на везните, и си бил намерен недостатъчен“ (Данаил 5:25-28).

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/standards/
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>