Молбата на съпруга: „Възхищавай ми се”

от Уейн Хънтър

“Дълбоко в сърцето си всеки мъж копнее за възхищение от неговата мъжественост – за своите мъжки умения, способности, постижения, идеи, мечти и мъжествено тяло. Той гладува за това като за хляб. Както ти се нуждаеш от любов, той се нуждае от възхищение. Всъщност, центърът на женското щастие в брака е да бъде обичана – но центърът на мъжкото щастие, е в това да му се възхищаваме.” Хелън Анделин (Fascinating Womanhood, 79 стр., 2007 г.)

„Горнилото е за пречистване на среброто, а пещта – на златото; а човек се изпитва чрез онова, с което се хвали.“ (Притчи 27:21)


Истинската награда и възхищение назидават съпругa и благодарение на това той става по-добър мъж. Дават му сила и непоколебимост да върви напред и да продължава да опитва. Дават му тласък да работи, да мисли, да мечтае, да прави нови планове и да открива начини да просперира във всички области. Удивително е какво искрената, поучителна награда (възхищение) могат да направят за мъжа. Докато жените виреят върху любов, мъжете виреят върху искрена, изграждаща награда – библейското уважение. Мъжът се нуждае от възхищение…

Съпругът иска възхищение (в този контекст е същото като награда) от жената, която обича – неговата съпруга – много повече, от колкото от който и да е друг. Никой друг човек не може да даде на мъжа искрено, подхранващо душата възхищение както неговата съпруга. Единствено възхищението от неговата възлюбена съпруга, повече от всички награди, постижения, известност и слава, може да подхрани и достигне дълбоко в сърцето и душата му.

За съжаление, ние живеем във времена, в които сме бомбандирани с противоположното послание. Бомбандирани сме чрез музиката, телевизионните предавания, филмите и всички подобни неща с послание, според което трябва непрекъснато, като жени, да подтискаме мъжете и да ги третираме като мухльовци, които развалят всичко. Врагът на любовта и добрината използва тази лъжа, за да разруши мъжете и техните отношения с жените, които обичат. Не трябва да се оставяме да попаднем в този начин на мислене и действие. Дори не трябва да слушаме или четем подобни разрушителни лъжи, защото ще се просмучат в нашето мислене и лесно могат да станат част от нашите думи и действия по много различни начини. Не трябва да оставяме това зло да замърсява умовете на децата ни извън нашите домове. Ако го правим, помагаме за унищожаването на всички мъже, които обичаме! Това не е живот, който Богобоязливите християнски семейства трябва да живеят.

Не лъжи и не ласкай

Независимо какво правиш, ако имаш намерение да се възхитиш на съпруга си, не лъжи и не го ласкай (да ласкаеш, означава да преувеличаваш, да казваш неща, които не са изцяло искрени и не са от значение). Възхищавай му се само за неща, които наистина уважаваш или има вероятност да го унизиш и да нараниш мъжката му гордост. Ще му изпратиш послание, че няма абсолютно нищо, за което наистина да му си възхищаваш, и затова се налага да лъжеш. Накрая, той ще те възприема като неискрена, а това е ужасен начин да бъдеш възприета от съпруга си; след подобен инцидент може да отнеме доста време преди да го убедиш, че си искрен и честен човек. Просто не го прави, не рискувай да нараниш неговата гордост, унижавайки го и не рискувай да разрушиш съпружеското доверие.

Прелюбодейките знаят, че ключът за прелъстяване на женени мъже е ласкателството. Те им предлагат ласкателства дегизирани като възхищение. Те в действителност не се възхищават на тези мъже, ако се възхищаваха, те биха уважавали тях и техните семейства; те биха желали да ги видят проспериращи за доброто на човечеството. Прелюбодейките не искат тези мъже да просперират; те искат да разрушат тях и техните семейства. Всяка омъжена жена е нужно да знае това и да запомни следното: ако не подхранва съпруга си с искрено и изграждащо възхищение, тогава има голяма вероятност съпругът ѝ да бъде измамен и съблазнен от ласкателствата на някоя прелюбодейка. От друга страна, ако той получава искрено възхищение, а не злонамерени ласкателства от своята възлюбена съпруга, той ще бъде по-способен да прозре злонамерените лъжи и ласкателства на прелюбодейките. Повечето мъже, чиито съпруги им се възхищават искрено дори няма да обърнат внимание на прелюбодейките; те ще имат достатъчно вътрешна сила, за да не се заплетат в мрежите им, тъй като са вкусили от истината, живото-изграждащата, сило-изграждащата награда, и не искат нищо друго за ядене, освен плода, който техните съпруги им предлагат.

„За да те пазят от чужда жена, от чужда жена, която ласкае с думите си.” (Притчи 7:5)

„За да те пазят от лоша жена, от ласкателния език на чужда жена.” (Притчи 6:24)

„За да те избави от чужда жена, от чуждата, която ласкае с думите си, която е оставила другаря на младостта си и е забравила завета на своя Бог, защото домът ѝ води към смърт, и пътеките ѝ – към мъртвите.” (Притчи 2:16-18)

Как да покажеш на съпруга си възхищение и да спечелиш сърцето му.

Ключът към възхищението на съпруга ти е, че най-напред трябва да го приемеш.

„Въпреки че възхищението е крайно важно за мъжа, то няма да бъде оценено докато не бъде съпроводено с одобрение. Ако му се възхищаваш по един начин, но си критична към него по друг, е като да му сервираш парче мухлясал пай и да се опиташ да го прикриеш, намазвайки го отгоре с крем. Трябва да приемеш мъжа изцяло, преди възхищението ти да бъде напълно прието.”
Хелън Анделин Fascinating Womanhood, 87 стр. 2007 г.

За да избегнеш да бъдеш неискрена и ласкателна, което само разрушава и унищожава, прекарай малко време в размисъл за нещата, които те карат да се възхищаваш на своя съпруг. Има някои специфични качества, за които мъжете желаят да им се възхищаваме:

Неговото мъжествено тяло
Мъжките умения и способности
Мъжките постижения
Мъжките цели и мечти

Мъжките черти на характера: те включват решителност, непоколебимост и агресия (не по жесток или вреден начин, ами в работата, тип „продължавай напред”), кавалерство, чувство за чест в мъжки дълг (като куража да се опълчи в ситуация, която ако пренебрегне, той не би се чувствал като мъж), и всяка добродетел присъща на мъжете.

Отдели петнадесет минути на спокойствие, поне три дни през тази седмица, за да помислиш за нещата от горните категории, за които се възхищаваш на съпруга си. Наистина се фокусирай през тези петнадесет минути, като си сигурна, че децата си почиват или спят, че няма да бъдеш обезпокоена от телефонни обаждания или от нещо друго. Седни, отпусни се, мисли и напълно се фокусирай върху съпруга си и нещата, за които му се възхищаваш.

Обмисли какво ще му кажеш и подготви спокойно и отпускащо време, за да му кажеш. Не просрочвай и мислено се запаси с достатъчно информация, в случай, че ти поиска подробности, за това за какво му се възхищаваш, за да можеш да му ги дадеш.

Изобщо не се изненадвай ако съпругът ти започне да говори за бъдещите си планове, за миналите постижения, или за други свързани с мъжката му гордост теми. Ще знаеш, че си го подхранила и ако е много гладен за твоето възхищение ще търси още. Ключът в тази ситуация е да го слушаш докато говори. Гледай го право в очите, игнорирай разсейващите фактори (тази, които не са спешни), и слушай мъжа, който говори. Той е твоят съпруг и ти го изграждаш отвътре докато той обсъжда изграждането на вашето бъдеще и семейство отвън. Двамата правят сложно, напълно очарователно цяло.

Не го прекъсвай докато говори и бъди внимателна с думите ако трябва да говориш. Предложи му подобаваща награда и го осведоми, че вярваш в него и в това, което може да направи.

Това не е времето, в което трябва да изразяваш мнението си ако е различно от неговото, не е времето да говориш като мъж с мъж, но е време за изслушване и откриване на нови неща, за които да му се възхищаваш. Това е което твоят съпруг търси, остави го да го намери.

Може дори нарочно да ти надува главата с неща от мъжко естество, неща, за които е сигурен, че ти нищо не знаеш (например за поправяне на двигател на кола). Не се изненадвай и не се чуди защо ти казва тези неща. Той ти ги казва, за да те впечатли. Можеш да го подхраниш дълбоко и той продължава да иска още. Не му отказвай наградата дори ако нямаш представа за какво ти говори. Просто слушай и се възхищавай на знанията му. Отново, бъди много внимателна с думите и не го прекъсвай. Кажи му нещо подобно на „Твоите знания [на тази тема] са удивителни!” ако наистина смяташ, че е така (и често ще бъде удивително да се ровим в тази част от умовете на нашите съпрузи, които са толкова различни от нашите). Ще откриеш истинския мъж в твоя съпруг, а това е доста вълнуващо!

Заключение

Мисля, че няма начин, за жените да осъзнаят важността от искреното възхищение към съпруга си. Това е начина, по който изграждаме семейства, това е начина, по който инвестираме в другите хора. Това е лечебната любов и желанието за доброта, която сме инструктирани да споделяме. Няма по-достоен човек за споделяне на това от нашия собствен съпруг.

Статията е взета оттук: http://www.ladiesagainstfeminism.com/biblical-womanhood/a-husbands-plea-admire-me/
Превод: Венера Милова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>