Малката русалка или царица Естир? Коя е по-добър модел за подражание за момичетата?

Тук съпоставям Малката русалка на Дисни с историческата личност, царица Естир, чиято история е разказана в Библията.

 • Ариел (малката русалка) безразсъдно излага на опасност себе си и царството на своя баща за разлика от царица Естир, която рискува собствения си живот с надеждата, че ще спаси своя народ.
 • Ариел е запленена единствено от външността на Ерик, очевидно без да забелязва че той е лекомислен, егоцентричен, непочтителен и ръководен от страстите си, за разлика от Естир, която не се подлъгва по богатството, последствията и вероятно добрия външен вид на Аман, но осъзнава, че той е зъл заради действията му.
 • Ариел започва да прави планове за живота си с Ерик дори преди той да знае за съществуването ѝ, докато Естир не преследва царя и не се опитва да го примами, но е ухажвана и спечелена от него по негова инициатива.
 • Ариел сама решава за себе си в коя сфера да се придвижи, докато Естир приема ролята и сферата, когято Бог ѝ определя, въпреки че очевидно има достатъчно основателни причини да бъде недоволна.
 • Своеволието на Ариел и непослушанието към баща ѝ (който в същото време ѝ е цар, което му дава двойно право да изисква нейната вярност) я отвеждат до падането ѝ право в ръцете на ‘Злия’; чрез своята мъдрост и послушание към истинския ѝ авторитет, Естир измъква не само себе си, а и целия Божии народ от ръцете на унищожителя.
 • След като веднъж е видяла Ерик, Ариел живее във фантазия: тя е влюбена и губи връзка с реалността; Естир е стъпила здраво на земята и заради стоята адекватност е способна да бъде в помощ на чичо си, съпруга си, царството си и сънародниците си.
 • Ариел се държи добре с баща си само когато нещата стават по нейния начин, докато Естир има зрялостта и характера да бъде послушна, мила и помагаща в добри и лоши времена.
 • Ариел доброволно заложи участта си на една вещица, зачитайки собствената си воля над всички останали съображения; Естир знаеше че има по-важни фактори от това дали момичешките ѝ мечти ще се сбъднат.
 • Ариел се ръководи по романтиката; движещата сила на Естир е да върши Божията воля.
 • В измисления свят от департамента за истории на Дисни, лекомислието, непослушанието и наивността на Ариел дожедват до поправянето на всички проблеми в царството и до универсалното „заживяли щастливо“.
 • Темата на Малката русалка е обобщена от главния съветник на царя в края на филма: „Децата трябва да са свободни да водят свой собствен живот„. Това е нелепо. В истинския свят, този, който Бог сътвори, а не въображаемият на Дисни, да оставиш децата си „да водят свой собствен живот“ означава да попаднеш под обвинението на тази Библейска притча: „Тоягата и изобличението дават мъдрост, а пренебрегнатото дете засрамва майка си.“ (Притчи 29:15)

Имайки всичко това предвид, Малката русалка е ужасен пример за подражание за момичета – а дори не съм споменал факта, че от ханша нагоре не носи нищо, освен две малки мидени черупки!

Статията е взета оттук: http://maungakiekie.wordpress.com/2011/11/25/the-little-mermaid-or-queen-esther-which-is-the-better-role-model-for-girls/
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>