Вярвате ли в ухажването?

От Джефри Боткин

Време е да поговорим прямо за ухажването. Когато стромоден обичай стане поп феномен, той може да се превърне в пълен боклук. Ухажването е модерно или поне е било докато хората не са започнали да се вманиячават.

Не малко са добрите мъже и жени, които са разбили надеждите си в тресавището, което стои между тях и брачното щастие. Ухажването е трудно. Скорошна статия в списание WORLD отбелязва, че много момчета християни се справят с трудността като не правят нищо спрямо момичетата християнки. Някои момчета искат колкото се може по-малко взаимоотношения. Други искат колкото се може по-малко разговори. Трети нямат представа какво искат. Ергените християни придават напълно ново значение на шахматния термин “пат”.

Минаване през тресавището

“Г-н Боткин, вярвате ли в ухажването?” Този въпрос илюстрира гледан точка. В момента има стотици различни значения на думата ухажване. Много семейства допускат че има само едно значение, и че то е разпространено между всички. Разбрах, че този въпрос означава различно нещо за всеки, който го задава. Трябва да отговарям по различен начин за всяка ситуация.

Когато въпросът означава, “Смятате ли че ухажването е по-добро от срещите?” Ще отговоря “Да, когато не е разрушително като срещите.”

Когато въпросът означава. “Вярвате ли, че ухажването ще разреши проблемите, които като родител съм причинил не подготвяйки детето си за брака в зрялост. И ще помогне ли на детето ми да превъзмогне липсата на характер и да разбере как стои въпросът с взаимоотношенията?” Тогава ще отговоря, “Не.”

Когато въпросът означава, “Вярвате ли, че в Библията има един ясен модел за ухажване, и че това е правилният начин?” отговорът е “Не! Вярвам, че Библията ни дава ясни принципи. Когато моите синове се ожениха, не ухажваха по общоприетия начин.”

След това задаващият въпроси осъзнава, че трябва да зададе още много въпроси. Често ме прекъсват първо с този: “Тогава какъв модел използваха синовете ти?”

Намиране на здрава основа

В действителност пейзажът изглежда така: Всички подхождат различно при ухажването и в брака. Това са добрите новини. Лошите новини са, че някои млади мъже и жени са толкова разочаровани от объркването и шума относно “ухажването така, като го правят всички”, че се отказват от брака. Време е страхът, разочарованието и объркването да приключат.

В сериозно търсене на брака

Последният въпрос е истинскят ключ към разрешаването на загадката на младостта и подготовката за добър брак. Младите хора, които виждат и разбират целта на брака рядко се разочароват от сложността на ухажването.

Как тогава да научим децата си да придобият основната яснота за Божия замисъл за брака? Мъдро ще е да започнем от началото. В Битие е достатъчно ясно защо Бог е създал Адам. Адам има задачата да покори и да култивира мястото, което Бог е създал за свое царство, задача, която продължава и до днес (Псалом 8; 2 Коринтяни 2:14). Адам е бил Божият представител в тази задача. Адам е трябвало да е започне със задълженията си преди да му бъде даден помощник. Това учи синовете ни, че те трябва ясно да знаят мисията си. Това учи младите жени, че всеки ухажор трябва да познава себе си и своите отговорности добре и на къде се е насочил, или той ще бъде лош водач на добра жена. Тя ще трябва да научи целите му и амбициите му, които се отнасят за мисията му.

А какво трябва да знае младият мъж за младата жена? От Библията научава, че жената е създадена да се присъедини към него в стопанисването на творението упражнявайки господство заедно. Знае ли младата жена как да контролира себе си? Знае ли какво е нужно, за да управлява според установения ред? Колко добре е запозната с инстументите за управление и господство? Добре ли е образована относно Божия закон и как може да бъде прилаган вкъщи и във всяка сфера от живота, в който двамата заедно ще се сблъскват с рискове? Ще може ли наистина да му помага в предизвикателната мисия, която е получил от Бога?

Преди читателят да се е задълбочил в изучаването на Библията, ще открие много за брака и нуждата за съвместимост. Тези, които търсят ще научат, че необвързаните трябва да разберат някои подробности един за друг, преди да решат дали събирането им е мъдро решение. Как двете страни ще разберат тази информация? Съпругите на двамата ми сина са проучвали дълбочината на характера и целите на синовете ми. Синовете ми са изпитвали сърцата и характера на младите дами.

Как тази лична дискусия е завършила без да разстройва процеса с бодливи или хлъзгави емоционални капани и без да загуби обективност?

Да, звучи трудно, и интелектуално и емоционално. За синовете ми беше също и духовно трогателно. Но и двамата биха казали, че съпругите им си заслужават всяко усилие, всеки риск, всяко предизвикателство и всяка сълза.

Какво правим, за да обучим децата си да бъдат способни да свършат трудната работа, необходима за да направят отговорните посвещения за едно от най-сложните решения, които ще направят през живота си? Взимайки предвид Провидението, не е толкова сложно. Божият ред съдържа отговорите за семействата и техните деца, за да могат те да се женят добре.

Статията е взета оттук: http://westernconservatory.com/article/2011/08/do-you-believe-in-courtship/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>