Визия за свобода и световна трансформация

от Джоел Макдърмън

Някъде около 405 г. Сл.Хр., шестнадесет годишно момче, разхождайки се по английското крайбрежие, било нападнато от пирати. Те го отвлекли и го продали на пазар за роби на главатаря на Северна Ирландия, който го принудил да пасе свине. Младият мъж издържал на мръсотията, на природните стихии, на раздялата със семейството си и годините на робство.

И все пак чистият въздух и самотата му дали ценно време за духовно размишление, и той видял в мизерното си състояние огледало на собствената си грешна душа. Неговата номинална юношеска вяра прераснала в изпълнена с живот надежда и копнеж за свобода. След шест години робство, той избягал. Качил се на местен кораб, но не пристигнал в родната си страна. Вместо това пристигнал в днешна Франция. Свързал се с един манастир. Поостанал за малко, задълбочавайки и развивайки своята вяра. Било му толкова полезно, че останал няколко години; но все пак му липсвал дома. В последствие се завърнал. Имало голямо празненство и се отнасяли с него като че е възкръснал от мъртвите. В един смисъл било вярно.

Някъде по същото време, той преживял силни видения, в които получил хиляди писма, всички носещи посланието, „Ние те умоляваме, Свети младежо, да дойдеш и да се разходиш с нас още веднъж.” Младежът изтълкувал виденията като призвание за мисионерство, и се завърнал в същата земя, където някога бил поробен. Обаче този път станал много по-различен вид пастир. Проповядвал Словото, което вдъхновило неговата свобода. Много хора повярвали. Покръстил хиляди, ръкоположил духовенство, основал църкви и манастири. В последствие покръстил управници, конфронтирал се с езически друиди и вещици, променил законите на кралствата в които имал влияние, и според легендата извършвал изцеления и чудеса. Често бил в опасност: няколко пъти бил пленяван от противникови кланове, и заплашвам със смърт от езическите водачи, на които се опълчвал; и все пак винаги бил спасяван. Манастирите, които основал, обучавали мисионери, които да разнесат Словото обратно в Англия и до голяма степен във великия западен свят.

Човекът починал в мир в напреднала възраст. Поверията казват, че е било на 17 март, някъде в края на 400г. Сл.Хр.

Името му е Мейуин, но е по-известен като Свети Патрик.

Животът на Св. Патрик показва типа вяра, от която християните силно се нуждаят днес: това не е просто лична вяра. Това е изявена вяра, която има голяма визия, големи цели, която се изправя срещи тираните, дава надежда на хората и променя света наоколо.

Ние също живеем в робство, въпреки че нашето е предимно самоналожено. Ние също сме заобиколени от друиди (често наричани „либерали”) и сме под въздействието на разни стада социални свине. Има достатъчно изобилие от пирати, свине и тирани; вещиците и мутрите са в изобилие. Но те не са до такава степен проблема. Най-големият проблем е, че християните често се страхуват от вида конфронтация, необходим за изгонването на тези демони и за промяна на обществото.

Патрик не се е страхувал. Той е имал визията и е предприел първите стъпки, които видението му е изисквало. Останалото остава в историята. Би било добре ако това със Св.Патрик ви накара да поемете ангажимент към себе си и към Бог, ако все още не сте го направили, поне да започнете да променяте нагласите си. Поне да започнете да задавате въпроси: Как би изглеждало християнското общество? Какво е необходимо за да се постигне? Какво съм склонен да жертвам аз, за да се осъществи? Това би било добро начало.

И така, отидете и правете като Св. Патрик.

Статията е взета оттук: http://americanvision.org/5632/a-vision-of-freedom-and-world-transformation/
Превод: Венера Милова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>