Въведение към Битие

от Р. Дж. Ръшдуни

Битие не е просто първата книга в Библията, тя също е от основно значение за нея. През изминалите години е станало обичайно за хуманисти и дори за църковни духовници да се надсмиват над всеки, който приема Битие 1-11 за исторически достоверно. Помня как преди 50 години един виден пастир изрази изненадата си, че някой „интелигентен и образован“ като мен би приел „примитивното“ Битие 1-11 за достоверен исторически запис. Когато бях експертен свидетел по църковни и обществени дела, поне веднъж държавен адвокат се е опитвал да ме дискредитира заради възгледа ми относно Битие.

Е, аз редовно отвръщам на „комплимента“. Вярвайки в мита за еволюцията, човек приема трилиони чудеса като обяснение за вселената. Аз просто нямам такава вяра в спонтанното зараждане, в образуването на нещо от нищо, сляпата вяра в чудотворната сила на шанса и т.н. Дарвинизмът е сплав между ирационалност и безумие.

Напоследък бяха публикувани доста критики на еволюцията от не-креационисти. Скоро прочетох критиката The Bone Peddlers, Selling Evolution (1984) от Уилям Р. Фикс, където той много усърдно се разграничава от креационистите, както правят и други. Аз не се колебая да идентифицирам себе си като шест дневен креационист.

Без креационизъм богословието става чуждо на Бога от Библията, защото се отвръща от Него, Който действа и чието Слово е творящо и могъщо, към вяра в процеса като бог. Богът на не-креационистите е творение на човека и плод на неговото въображение. Те трябва да играят игри с Библията, за да защитят позицията си, също като хомосексуалистите, които оправдават практиките си чрез Библията. Един учен настояваше, по отношение на Битие 1, че има „много начини“, по които текстът може да бъде прочетен. Вярно, но валидни ли са тези „много начини“?

Аз твърдя, че еволюционистите са наивници и ирационалисти едновременно. Чрез тяхната фанатична и нетолерантна вяра в еволюцията, те нарушават научните канони които изповядват.

Битие 1-11 е основно за Библейското богословие. Църквата има нужда от изучаване на този текст, за да разпознае истинността му и важното му място в богословието.

Изобщо не ме притеснява да чуя „укорите“ и „позора“ заради заявлението, че сътворението е истина. Изключително ме притеснява, че много църковни духовници не вярват на Битие 1-11 и са се присъединили към редиците на „образованите презрители“ на християнството. Толкова по-зле за тях.

Въведение към Битие на Р. Дж. Ръшдуни, част от пет томния му коментар върху Петокнижието.
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>