Можем ли да осветим безумието?

от Р. Дж. Ръшдуни

Те са възрастна двойка мулти-милионери известни с щедростта си към християнските каузи. Смятат себе си за добри, вярващи в Библията християни. Имат две деца, син и дъщеря, и двете в тридесетте си години. Никога не помагали на добрия си и богоугоден син, дори с една стотинка; даже когато претърпял сериозен инцидент и не можел да работи за известно време чакайки обезпечение от застраховката си. Съпругата му ходила да работи, за да се издържат докато той отново е можел да стъпи на краката си.

Дъщерята е пълна бъркотия. Впуснала се в няколко лоши брака, както и в няколко други легла. Готова е да пробва всичко, освен Исус Христос. Родителите ѝ я съжаляват и я подпомагат щедро през годините. „Животът“ е много жесток към малката ни дъщеричка, казват те. Всъщност момичето е много бунтовно към живота си!

Двамата родители са видни „християни“. След като те самите и други като тях са меки към греха, трябва ли да се учудваме, че съдиите и журитата третират престъпниците по-добре от жертвите? Трябва ли да се изненадваме на всичките наранени сърца от безумията на милиони, от страна на виновните, хомосексуалисти, порнографи и др.? В крайна сметка ако „християните“ са меки към непокаялите се, защо изобщо да бъде различен света?

Веднъж чух служител, който твърдеше, че трябва да има друго тълкуване на Матей 18:23-34, където нашия Господ категорично заявява, че за греха трябва да бъде платено! Човекът искаше евтина прошка и безсмислена благодат.

Ако на света му липсва осъдителен глас в опит да разреши проблемите си, това е защото църквата се е провалила в обучаването или защото не е дала богоугоден пример. Ако светът е невзискателен към грешните, но взискателен към Богоугодните, можем ли да се оплачем? Ако сме като тази възрастна двойка, сме същите.

Ако мъдрост и правосъдие не започнат от дома на Бога, тогава ще започне осъждение (1 Петрово 4:17). Да не смеем да освещаваме безумните.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/can-we-sanctify-folly/
Превод: Васил Папратилов

0 Коментара

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>