Политически спасители

от Р. Дж. Ръшдуни

Според германския историк Етелберт Щауфер религиозният принцип на Римската империя след Август е бил спасение чрез Цезар: „Спасението може да се намери единствено в Август и няма друго име дадено на човеците, чрез което да се спасят.“

Това ни помага да разберем смелостта на ап. Петър и тоталната власт, за която той заявява, че принадлежи на Хритос, когато казва за Него: „И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.“ (Деяния 4:12).

Следователно война между Христос и Цезарите, Християните и Рим, е била неизбежна. Държавата и нейните императори твърдели, че предлагат спасение. Църквата заявява, че само Христос го предлага.

Отново сме в ерата на Цезарите, политическите спасители. Политиците по целия свят обявяват програмите си за спасение и на всички, а основата на всички е човека. „Вижте ме“, заявяват на хората тези фалшиви спасители, „гласувайте за мен и бъдете спасени“.

Ап. Петър се изправя срещу враждебна нация, която очаквала спасение чрез освобождаване от Рим. Поради това фанатиците и революционерите имали много последователи. Спасение за тях означавало собствен политически ред. За римските господари и техните последователи спасение означавало управлението и програмата на Цезар.

Ап. Петър изключва не само всички други религии, но и всички политически програми за спасение с безкомпромисните си думи: „И чрез никой друг няма спасение“. Христос е единствен и Неговото спасение е изключително. Той е Пътят, единственият път, Петър категорично изяснява спасението, „няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.“ Няма алтернативни пътища.

Това означава, че фалшивите политически спасители няма да донесат до спасение, но до разруха. Фалшивите религиозни спасители ще донесат единствено заблудят. Истината е изключителна. Не можем да кажем, че две плюс две е равно на пет или на три, само защото три и пет звучат близко до четири. Не можем да си играем игри с истината.

Затова ако сме конфронтирани от политически и други спасители трябва да застанем до ап. Петър и да заявим: Няма друго име!

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/political-saviors-2/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>