Избиране на мъж

от Нанси Уилсън

Когато младите жени наближават възраст за женене е добре и разумно да помислят над желаните качества в бъдещия съпруг. Да бъде християнин и с 36.8 градуса температура не е достатъчно. Идеалния случай би бил дъщерите да имат добър пример в баща си, но понякога, поради различни причини, положението е различно. Въпреки това Писанието хвърля светлина по въпроса. Следният списък от въпроси може да предостави начало. Това не са единствените въпроси, но те засягат някои от най-важните основи.

1. Уважаваш ли го? Писанието възлага на съпругите две главни отговорности: уважение и покорство (Ефесяни 5:22-24,33; Колосяни 3:18). Тези задължения очевидно са свързани; жена, която уважава съпругът си ще намери удоволствие в покорството и защитата. Там където липсва уважение, покорството се превръща в дълг на неудоволствие изпълнен със смут, но въпреки това то се изисква. Първо, трябва да се открие какво е уважение и как изглежда. Възхищаваш ли му се и гледаш ли с уважение на него? Доверяваш ли му се, че ще взима богоугодни решения на които да се подчиниш? Покорява ли се на Божието Слово? Служи ли за пример с богоугодно покорство на тези над него? Такъв тип характер ли е, който не би направил компромис и не би се сринал под напрежение? На кратко, какъв тип християнин е той? Уважаваш ли го повече от всеки друг, когото познаваш? Способна ли си да го почиташ и подкрепяш до края на живота си? Или има ли области за които си обезпокоена и се надяваш, че може би ще ги промениш по-късно? Не се омъжвай за мъж все едно е проект; не допускай, че можеш да го промениш след като вече сте женени. Може ли той да води или ти го водиш поемайки ръководството? Ако имаш най-малкото съмнение относно тези неща, спри дотук и чакай за някой друг.

2. Радваш ли се на компанията му? Някои погрешно мсилят, че това е „недуховен” въпрос и следователно не е и важен. Определено не! Бог е създал брака, за да бъде добър дар, а не задължение изпълнявано стискайки зъби. Взаимното удоволствие в компанията един на друг е представено в Песен на песните. „Каквато е ябълката сред горските дърветата, така е възлюбеният ми сред момците” (2:3). Тази млада жена вижда съпруга си като единствен по рода си. Тя се наслаждава в него и той в нея. В Божието изискване към вдовиците, Павел казва, „свободна е да се омъжи за когото иска, само да е в Господа” (1 Коринтяни 7:39). Виждаме че Бог позволява желанията ни да играят роля в избора за кого искаме да се омъжим. Бракът не бива да бъде по принуда, но извършен свободно. Като млада християнка имах добронамерен пастир и съпругата му, които ме притискаха да се заинтересувам от богоугоден младеж, към когото нямах абсолютно никакъв интерес. Чудех се дали е въможно Бог да иска да се омъжа за мъж, когото не желая. Това беше плашеща мисъл. По-възрастна сестра християнка ме посъветва с „Бог иска мед и мляко за теб!” Това беше страхотно облекчение! Не бях сигурна точно какъв мъж искам, но знаех, че не искам онзи. Вероятно липсата ми на уважение към него го правеше толкова непривлекателен. Тъй като ще бъдеш негов „подходящ помощник”, трябва да бъдеш готова да си неговия фен номер едно до края на живота си, поддръжник, довереник, съветник, приятел и съработник. Това означава да мислиш, че брака с този мъж ще бъде приятно задължение.

3. Как се отнася с родителите си? Това може да ти каже много, защото показва колко сериозно приема библейските задължения. Възгледът му за семейството е от основно значение за създаването на дом. Общо взето младият мъж ще третира съпругата си така, както третира майка си. Ако е мил и нежен към майка си, ще бъде такъв и към съпругата си. Ако е невнимателен, подигравателен или пренебрегва майка си, внимавай. Ако не е предан син, най-вероятно няма да бъде и предан съпруг.

4. Какъв е възгледът му за децата? Обича ли децата? Гледа ли на децата като на дар от Бога? Или гледа на тях като на голяма пречка? Знае ли че съществуват? Какъв е възгледът му за контрола на раждаемостта? Трябва да бъде съвместим с твоя възглед или ще си имате трудности. Възгледите ви за образованието на децата еднакви ли са? Тези въпроси може би не изглеждат важни сега, но ако е рекъл Господ, скоро ще станат. Не пренебрегвай научаването на възгледите му относно тези неща, и ако няма възгледи и не му пука, тогава го забрави.

5. Здраво ли работи или отлага работата? Трупа ли дългове или е работлив и пестелив? Щедър ли е или е стиснат? Верен ли е в десятъка? С други думи, как се справя с парите?

6. Съвпадат ли възгледите ви по второстепнни въпроси? Ако не, склонна ли си да приемеш неговите позиции? Не допускай, че тези неща са без значение.

Обикновено жена, която уважава мъж, го прави, защото има причина. Тя се покорява на Словото и го демонстрира в сферите споменати по-горе. Но е много лесно да си влюбена в мъж, когото не уважаваш. Внимавай да не попаднеш в емоционална мъгла, защото тогава няма да си в състояние да прецениш обективно. Ще се усетиш, че го извиняваш за мързела му или неуважението му към родителите. „Не, той не обича деца, но…”

Бъди вярна и послушна на Бога и Му се довери, че ще ти даде мъж, когото ще обичаш, уважаваш и почиташ. Моли се родителите ти да са мъдри, благоразумни и проницателни, така че да ти помогнат да мислиш по тези въпроси.

Статията е взета оттук: http://www.credenda.org/archive/issues/9-1femina.php
Превод: Венера Милова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>