Въпрос 2 – Можеше ли Фараонът да се покае?

от Гари Норт

Защото писанието казва на Фараона: “Именно за това те издигнах, за да покажа в тебе силата Си и да се прочуе името Ми по целия свят.
(Рим. 9:17)

Издигна ли Бог Фараона заради неправилна цел? Или възвеличаването на Неговата собствена слава беше достатъчна причина за издигането на Фараона? Но ако Той издигна Фараона поради тази причина, тогава как би могъл Фараонът да преодолее Божието намерение, чрез покаяние и позволение на евреите да напуснат Египет в мир?

Преди Мойсей да започне своята мисия към народа на Израел, Бог обеща, че ще закорави сърцето на Фараона. “Но Аз ще закоравя Фараоновото сърце, и ще умножа знаменията Си и чудесата Си в Египетската земя. Но понеже Фараон не ще ви послуша, Аз ще положа ръката Си на Египет…” (Изход 7:3-4).

Бог действително закорави сърцето на Фараона, за да може “да положи ръката Си” – да осъди – Египет. Това е, което Той каза на Мойсей относно Своя план доста преди първия сблъсък на Мойсей с Фараона. Можеше ли Фараонът да преодолее Божието закоравяване на сърцето си? Как? “Сърцето на царя е в ръката на Господа, като водни бразди; Той накъдето иска го обръща” (Пр. 21:1). Резултат: “Но Господ закорави сърцето на Фараона, та не ги послуша, според както Господ беше говорил на Мойсея” (Изход 9:12). Библията е ясна: Фараонът беше под върховния контрол на Бога.

Вероятен отговор

“Но Библията казва, че Фараонът закорави своето собствено сърце (Изход 8:15, 32). Не трябва да обвиняваме Бога за това закоравяване на сърцето на Фараона. Фараонът упражняваше своята свободна воля. Бог го осъди заради неговите собствени грехове.”

Моят отговор: Библията несъмнено казва, че Фараонът закорави своето сърце. Той беше отговорен морален извършител. Но това не отговаря на първоначалния въпрос, а именно, можеше ли Фараонът да се покае? Можеше ли да смекчи сърцето си, въпреки Бога?

Тогава Господ каза на Моисея: Влез при Фараона, защото Аз закоравих и сърцето на слугите му, за да покажа тия Мои знамения между тях, и за да разказваш в ушите на сина си и на внука си това що направих на египтяните, и знаменията, които показах между тях, та да познаете, че Аз съм Господ.
(Изход 10:1-2)

Ако Фараонът се беше покаял за греховете си и беше освободил евреите, как би могло да се изпълни Божието Слово? Можем ли изобщо да кажем, че волята на грешен човек (или дори на праведен човек) може да надделее срещу изявеното намерение на Бога?

И ако Той постъпи така с Фараона, защо не и с други бунтовници?

____________________
За допълнително изучаване: Изход 4:21; 7:13,22; 9:12,35; 14:8; Ис. 6:10; 63:17.

Въпрос 2 от книгата 75 библейски въпроса (Които вашите учители се молят да не зададете), Гари Норт

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>