Завръщане към варварството

от Р. Дж. Ръшдуни

Домът ѝ бил приятен и в добър квартал. Хвалила себе си като добър родител и настоявала двете ѝ деца в юношеска възраст да канят вкъщи всякакъв тип съученици, особено тези, които са смятани за неприети, малко или много престъпни и диви. Като добър либерал, тази жена твърдяла, че може да помага на хората като се отнася добре с тях.

Наскоро се прибрала у дома и заварила че е обрана. Полицаите казали, че крадците очевидно са знаели какво е имало вътре и къде да го намерят. Съседите докладвали, че някои от обичайните юноши са се навъртали, но не са знаели че г-жа Б. е излязла.

Жената не се ядосала. Всъщност била повече от развълнувана и въодушевена. Изобщо не се ядосала на който и да го е направил. Вместо това повтаряла, „Какво ги е накарло да го направят“? „Колко жалко“, подкрепяла тя, „че културата ни подтиква най-скъпите си ресурси, юношите, към такива престъпления“. „Всички сме виновни“, казвала тя, „и всички трябва някак си да се справим с непривилегированите си младежи“. Ако крадците били хванати, тя нямало да ги съди. С всеки изминал ден тя изграждала прогресивно все по себеправедна светлина в поддаването на злото и след това го наричала добро.

Тъжното е, че това не е единствен случай. В скоро време се натъкнах на три такива подобни случая. По лошо от крадец е някой, който оправдава кражбата и нарича злото добро. Юношите взели някои скъпи предмети. Жената се запряла на моралната основа на обществото отричайки личната отговорност.

Да се отречеш от отговорност е да се обърнеш към езичество и варварство. Дивашкия доктор-вещица, поставяйки диагноза на болен човек, твърди, че някой го е проклел със зла магия и чието име произнесе ще умре. В Америка индинанците Иракуои са убили много невинни индианци когато лекар обвинявал член на някое племе в причиняване на болестта на болния. Когато либералите и социолозите обвиняват обществото и културата ни, вместо индивида, те връщат времето назад към варварството.

Нашите политици правят същото. Те обвиняват обществото, родителите или предполагаемото ни примитивно минало. Изказът изглежда научен, но смисълът е същото старо варварство на доктора-магьосник от дните, когато бащата е убиван заради престъплението на сина си и сина е бил убиван заради престъплението на баща си. Понякога цял град е бил осъждан на смърт заради престъплението на други градове.

Обратно на това, Библията заявява категорично закон за хората и народите, „всеки поради собствения си грях да бъде умъртвяван (сиреч сам да понася наказанието си)“ (Второзаконие 24:16); „Но всеки ще умира за своето си беззаконие“ (Йеремия 31:30); „Бащите да се не умъртвяват поради чадата, нито чадата да се умъртвяват поради бащите“ (Второзаконие 24:16). Да отхвърляме личната отговорност е да се обърнем към езичество и варварство.

Г-жа Б. се чувства много просветена и прогресивна. Всъщност тя би могла също така да тича наоколо гола с парче кост забито в носа. Нейното мислене е на нивото на диваците.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/the-return-to-barbarism/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>