Пет лоши идеи породени от страх

Р. К. Спроул

В крайна сметка съществуват само два подхода към етиката. Единят подход е прагматичен, а другият принципен. Разбира се, прагматизмът сам по себе си винаги е незавършен. Иначе казано, не можем да отговорим на въпроса какво работи, докато не знаем за какво работи. Например етиката на Съветска русия твърди, че добро е това, което съдейства за интересите на партията. Утилитарианистичната етика твърди, че добро е това, което съдейства за най-много щастие за най-много хора. Прагматизмът избира това, което най-добре служи на зададената цел, каквато и да е тя.

От друга страна принципния подход не гледа към бъдещето, гадаейки какво ще стане. Той твърди, че ние сме призовани да направим правилното, защото е правилно, а не защото ще създаде очаквания резултат. Всъщност този подход отива толкова далеч казвайки, че ние трябва да направим правилното, дори то да доведе лош резултат.

Естествено повечето християни клонят към принцпиния подход. Павел казва на децата: „покорявайте се на родителите си в Господа, защото това е правилно“ (Ефесяни 6:1). Напълно вярно е, че Библията говори за благословенията поради послушание. Ефесяни 6:2 ни напомня, че заповедта децата да почитат родителите си е първата заповед с обещание, че ще им бъде добре на земята. Въпреки това започваме с „защото това е правилно“.

Докато християните инстинктивно клоним към принципния подход, намираме се привлечени и от резултатно ориентирания. Не обичаме да гледаме как стават лоши неща, затова започваме със стратегиите. И тогава колелата започват да изпадат. Следват пет често срещани начина, по които намираме себе си подлъгади да се опитваме да надникнем в кристалната топка.

5. Икономическата предпазна мрежа. Повечето християни знаят, че не е морално държавата да взима пари от един човек и да ги дава на друг. Повечето християни се противопоставят принципно на социализма. И повечето християни вярват, че трябва да взимаме малко пари от един човек и да ги даваме на друг, така че трябва да имаме малко социализъм. Тези добри хора явно си мислят, че ако няма социална предпазна мрежа, хора ще умрат от глад. Следователно трябва да оставим настрана принципа и да бъдем по-разумни, реалистични. Обаче това си остава неморално. Както обикновено става, това, което резултатно ориентирания си мисли че знае за резултата, се оказва погрешно. Хората в свободните икономики не са умирали от глад преди появата на предпазните мрежи. Но това не е проблема. Неморално е да се взима това, което принадлежи на един човек и да се дава на друг, какъвто и да е резултата.

4. Законен аборт. Повечето християни знаят, че не е морално държавата да защитава майките и докторите, които убиват бебета. Но повечето християни са готови да подкрепят кандидати за обществена служба мислещи по друг начин, за да държат по-лош кандидат на страна. Ако по някакво изключение не подкрепим някого, казват тези хора, ще загубим изборите и ще завършим с повече умрели бебета. Отново, аз вярвам, че няма да има аборти когато Божиите хора настояват всички аборти да бъдат третирани като убийство. Но дори това да не е вярно, неморално е да се правят преговори за сметка на малките мъртви бебета, без значение колко биха били изгубени.

3. Държавните училища. Повечето християни знаят че не е морално децата да бъдат образовани в среда, в която дори господството на Христос не може да бъде споменавано. Но повечето християни са не само готови да приемат съществуването на държавно училище, което се издържа от нашите данъци, за да образоват децата си в тази среда, но са готови да пращат децата си там 180 дена от годината. Ако не правим това, ще изгубим доходите на съпругата. Ако не правим това, децата няма да могат да си намерят добра работа. Ако не правим това, как ще евангелизираме другите деца там? Аз вярвам, че пълното разрушаване на държавната образователна система ще бъде огромно благословение за нацията. Вярвам, че ако родителите започнат да вадят децата си от системата, това ще доведе до най-голямото съживление което нацията някога е виждала. Но нищо от това няма значение. Бог ни заповядва да отглеждаме децата си във възпитанието и учението на Бога. Ако да сме послушни на Бога означава да изгубим част от доходите, нашите деца си намерят лоша работа, а невярващите да бъдат евангелизирани някъде другаде, така да бъде.

2. Хваление, съобразено с невярващите. Повечето християни знаят, че не е морално хвалението да бъде моделирано с цел привличането на търсещи невярващи. Но повечето християни вярват, че невярващите идват по този начин и че църквата е по-удобна за всички. Аз вярвам, че ако трябва да установяваме стратегия, това е възможно най-лошата. Един човек, проповядвайки на тълпа твърдоглави невярващи казва казва следната проповед: „Твърдоглави евреи такива. Разпнахте Месията“. 3000 са добавени същия ден, когато Петър проповядва тази проповед. Но не това е въпроса. Общо взето същата проповед изнесена от Стефан води до неговото мъченичество. И двете проповеди почитат Бога, не заради последствията, а заради послушанието.

1. Най-лошата идея. Повечето християни знаят, че е погрешно да бъдат непослушни спрямо пряка и ясна заповед от Всевишния Бог. Но повечето християни също вярват, че би било чудесно да бъдат като Бога, защото придобиването на знание е желано. И така, най-първите прагматици, вярвайки че тяхното непослушание ще им донесе благословение, яли от дървото за познание на доброто и злото. Те преценили че е по-добре да бъдат непослушни, отколкото послушни.

Нямам намерение да започвам огромен дебат относно хвалението, училището, абортите и грижовната държава. Целта на това упражнение не е да съборя тези неща. По-скоро целта е всеобхватния принцип. Съобразяването с последствията не е начин да се правят морални решения. Изтъкването на ужасните последствия от това само си проси въпроса. Бог обещава, че ако сме Му послушни ще ни благослови. Ако ли не, ще ни проклине. Ние нямаме достъп до бъдещето. Имаме Божия закон. Полагани се не изграждане на стратегии, а да бъдем послушни.

Статията е взета оттук: http://highlandsministriesonline.org/kingdom-notes/five-bad-ideas-birthed-from-fear/
Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>