Съвет

от Р. Дж. Ръшдуни

Не давайте съвет на хора, които не го търсят наистина. През годините научих, че има много хора, които питат за съвет без да им трябва. Те вече са решили какво ще правят и идват при теб само за потвръждение, не за размишление. Ако всичко мине добре те приемат похвалата за „мъдростта“ си. Ако не мине добре, те обвиняват за лошото съветничество.

Наскоро чух, че моето и името на един друг човек са използвани от някой, за да се оправдае за действията, които е предприел. Нито един от двама ни не беше дал такъв съвет. Човекът просто ни беше разказал какво възнамерява да направи, а ние само излушахме любезно. Когато се надянал на критика се оправдал с нас като съветници.

Всички се нуждаем от съвет и най-доброто място за това са Писанията. Думите в които трябва да внимаваме и да се вслушваме са Божието Слово. За всички глупаци Бог казва: „Не приеха съвета ми, и презряха всичкото ми изобличение“ (Притчи 1:30). Ако хората не чуват Бога, те със сигурност няма да чуят и нас.

Затова в днешно време добрите съвети до никъде не стигат. Хората, които избягват Божието Слово отварят себе си само към небогоугодно и глупашко съветване. Във всяко поколение това в крайна сметка е причина за падането на небогоугодните хора и тираните. Авесалом се провали в бунта си, защото Бог го заслепи за лукавите съветници и той слушаше с готовност само човек, който работеше за Давид (II Царе 17:1-23).

Причината поради която отказваме да слушаме Бог и богоугони хора е любовта ни към собствените ни желания и пътища. Когато действаме всъщност казваме, „да бъде моята воля“ и отхвърляме всеки съвет, който е против волята ни. Следваме собствените си прищявки,а след това обвиняваме Бога ако изпаднем в беда.

За най-лошия съвет слушай собственото си сърце и желания. За правилно съветничество слушай Господа.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/advice/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>