Трябва ли да почистим телевизията?

от Р. Дж. Ръшдуни

Едно от нещата с които повечето от нас ще се съгласят е, че телевизията е пълна с програми, които са естетически и морално на много ниско ниво. Обичайните цели на телевизионните критици са силните акценти върху секса и насилието. (Към това може да се добави и нарастващата вулгарност по телевизията, която е болезнена за гледане дори и за момент, такава евтина и унизителна представа за човека.) Но критиците прави ли са? Дали “почистване” е това, от което телевизията има нужда? Ще имаме ли по-добра телевизия ако елиминираме противните секс и насилие, ругатните и вулгарността, или действителност няма да е и по-лошо?

Нашият Господ отправи предупреждение за фалшиви и празни “почиствания”. Изгонването на един демон без човека да се поправи означава демона да се върне със седем други духа, по-зли от него (Матей 12:43-45). Такава фалшива реформа води до превръщането на хората във “варосани гобници”, които са въплащение на нечистота (Матей 23:27).

Ако всичко което правим е да “почистим” телевизията и филмите, няма ли да създадем варосани гробници? Това в действителност ще бъде резултатът. Ще дадем фасада на хуманизма, за да наподобява на христянския морал. Повечето телевизионни програми и филмови продукции ни дават “евангелието” на хуманизма. На това ли искаме да сложим христянското лице? Хуманизъм с фасадата на христянски морал ще бъде най-голямата измама и зло, което можем да си представим.

Очевидно това е, което някои духовници искат. Вместо това трябва да направим програми, които разкриват християнски възглед за света и живота. Това означава работа на утвърждение и реконструкция, навлизане в областта на изкуствата, а не е остъпление от тях. Образът на христянина като критик е погрешен. Истинският христянин е строител и пресъздател в Исус нашия Господ; призванието на христянина е да приведе всички сфери на живота под управлението на Исус Христос.

Трябва ли да “почистим” телевизията? По-скоро не би ли трябвало да я направим наша? Не би ли трябвало да я завземем и да я подчиним на християнството?

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/should-we-clean-up-television/
Превод: Божидар Велинов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>