Намерен за невинен защото е потърпевш

от Марк Ръшдуни

Един от най-срещаните случаи, когато оправдаваме лошо поведение е когато обявяваме някой за потърпевш, което означава, че този някой е жертва на някой друг.

Адам обвини Ева, и основно Бог; „Жената, която си ми дал за другарка, тя ми даде от дървото, та ядох.“ (Битие 3:12).

Ева също се представи като жертва: „Змията ме подмами, та ядох.“ (стих 13). Да прехвърляш топката е повече от това просто да бягаш от отговорност; това е опит да прехвърлиш отговорността на някой друг.

В семейството често се обвиняваме един друг за възникналите проблеми. Родителите обвиняват децата за това, че правят живота им труден, а децата обвиняват родителите за истинските и въображаемите си неуспехи. Карл Маркс обвинил капиталистите за човешките социални и икономически проблеми и научил всички преуспяващи политически и социални инжeнери на силата на скaлъпеното чувство за вина. Работодателите и работниците често заявяват, че са жертви един на друг. Най-отвратителни са престъпниците, които се защитават като се представят за жертви на някой друг.

Лесно е да се представяме като жертви след като всички около нас са грешни. Многото грях произвежда човешки жертви. Да се обявиш за потърпевш обаче е нещо повече от това просто да си жертва. Това е начин да оправдаеш държанието си. Така излиза, че грехът не е наша вина защото нашите действоя са по-второстепенни.

Ако кажем че сме жертви, това означава, че някой друг е виновникът. Означава че някой друг е виновен и трябва да бъде наказан. Обявяването за потърпевш е пледиране за невинност защото някой друг е виновн. Наказват се не жертвите, а похитителите. Това означава, че човек или група от хора трябва да бъдат наказани. Ако се каже, че някой е потърпевш на някаква идея или движение, това, че се казва че е потърпевш е искане за справедливост срещу някой друг. Това дори може да бъде закон или концепция за справедливост. Големият държавен преврат, който движенията подкрепящи аборта успаха да направят, беше като представиха жените като жертви на незаконния аборт. Абортът се превърна от криминално престъплнеие във форма на похищение върху жените.

Дори да е правилно да посочваме престъпленията на другите, представянето на някой като жертва само засяга човешкия аспект за греха. Грехът често е срещу човека, но винаги е срещу Бог. Крадецът извършва престъпление срещу човека и частната му собственост, но преди всичко е срещу моралния закон на Бог. Извинението чрез представяне като жертва игнорира греха като морално престъпление срещу Бог и се фокусира изключително върху насилието на човека. Обвиняването във вина не е трансцедентно правосъдие, а прехвърляне на отговорност на друг човек, група или идея.

Адам и Ева прехвърлиха топката, но Бог произнесе присъда на всеки от тях защото бяха отговорни за бунта си. Степента до която се бяха представили като жертва по никакъв начин не улекоти сериозността на последствията от техния грях.

Човек е жертва най-вече на собствената си греховна същност чиято вина щеше да носи изцяло сам ако не беше благодатта на Бога чрез Исус Христос. Хората не се кваливицират като жертви и самозванци жертви, а се квалифицират като старият човек в Адам и новият човек в Христос. Да се оправдаваме твърдейки, че някой друг е отговорен за греховността ни е като да игнорираме, че целия грях е нарушаване на трансцедентна Божествена справедливост. Така отхвърляме нашата виновност за съдене и се самозаблуждаваме, че няма да стоим пред съдебния престол на Бога.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/not-guilty-by-reason-of-victimhood/
Превод: Васил Папратилов

0 Коментара

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>