Как християнството е изобретило децата

Ние сме забравили каква дълбока културна революция е извършило християнството. Всъщност забравяме за нея именно защото е толкова дълбока: Има много идеи, които просто приемаме наготово като естествени и очевидни, но те не са съществували преди появата на християнството, което е променило напълно нещата. Вземете, например, идеята за децата.

Днес приемаме наготово факта, че невинността и уязвимостта на децата ги прави същества със специална стойност и имат право на специална грижа.

Придаваме им и романтичност – на тяхната красота, тяхната радост, тяхната живост. Нашата култура ни насърчава да се оставим на сантименталните си чувства, когато гледаме снимки на бебета. Какво би могло да бъде по-естествено?

Всъщност исторически погледнато, това виждане за децата e странност. Ако не сте съгласни, просто вижте какъв е бил възгледът за децата, който е преобладавал в Европейския древен езически свят.

Както историкът О.М. Бейк посочва в своята безценна книга Когато децата станаха хора, в древна Гърция и Рим децата не са били смятани за личности. Тогава цялостният обществен светоглед е подкрепян от всеобщ, макар и неявен възглед: Обществото е организирано в концентрични кръгове, като в централния кръг се намират хората с най-голяма стойност, а хората във външните кръгове имат по-малка до никаква стойност. В центъра са родените свободни, пораснали мъже, а останалите личности се оценяват в зависимост от това доколко са подобни на свободните, възрастни мъже. Такава е съдбата на чужденците, робите, жените… и децата.

Перспективата за висок процент детска смъртност създава обществен натиск да не се развива емоционална привързаност към децата. Този обществен натиск е подсилен от факта, че жените е по-вероятно да изградят емоционална привързаност към децата – което, според тогавашния възглед, е белег на слабост и простащина.

Различни езически автори описват децата повече като растения, отколкото като човешки същества. И това има конкретни последствия.

Типично било заможните родители да нямат взаимоотношения с децата си. Оставяли ги на грижата на робите. Децата били отглеждани със суровост и жестокият бой бил нормална част от образованието. В Рим, бащата на детето имал правото да го убие по всякаква причина докато то достигне определена възраст.

Една от най-общоизвестните древни практики, срещу която християнството се бунтувало, било честото практикуване на експозицио – изоставянето на нежелани бебета. (Разбира се, момичетата били изоставяни много по-често от момчетата, което означава, както историкът социолог Родни Старк посочва, че римското общество е имало крайно несъразмерно съотношение между половете, допринасящо за насилието и постоянното напрежение).

Друга всеизвестна практика в древния свят било сексуалното експлоатиране на децата. Понякога езическата толерантност към хомосексуалността (макар и не напълно приета) се смятала за доказателство, че езичеството е с по-висок морал от християнството. Но това означава да гледаме на един много различен свят през изкривяващи лещи. Ключът да разберем сексуалността в езическия свят е постоянното присъствие на идеята за концентричните кръгове. Древният свят не е имал по-малко табута. Те са били различни. А именно, повечето сексуални действия са били позволени дотолкова, доколкото в тях е участвал човек с по-високо обществено положение, активен или доминиращ по отношение на човек с по-ниско положение. Това означава че, според всичките доказателства които имаме, сексуалното насилие над деца (специално момчета) е било широко разпространено.

Да се върнем на експозицио. Според нашите източници, повечето изоставени деца умирали. Но някои били „избавяни“ почти неизбежно с робство. И най-печелившият начин едно малко дете роб да печели пари бил като сексуален роб. Създадени легално бордеи, специално за сексуални роби, особено момчета, били процъфтяващ бизнес в древен Рим. Според един от източниците, сексът с кастрирани момчета се смятал за особена изтънченост и безпризорните деца били кастрирани още като бебета за тази цел.

Разбира се, богатите не трябвало да се безпокоят за бордеи – те имали всички права да насилват робите си (и дори техните деца) както им е угодно. И това било напълно законно. Когато Светоний изобличава Тиберий, че „учи децата в най-крехките им години, които нарича свои малки рибки, да играят между краката му, докато е в банята“ и „тези, които не са още отбити, но са силни и здрави, той отделя за орален секс“, не пише с потрес и ужас. Вместо това той всъщност се подиграва на императора, че му липсва самоконтрол и се наслаждава прекалено много на нещо добро.

Този е светът, в който идва християнството, осъждайки аборта и детеубийството толкова силно и толкова навременно, колкото е възможно.

Този е светът, в който идва християнството като насочва вниманието към децата и им приписва специална стойност. Църковните водачи размишляват върху Исусовите инструкции да подражават на децата и предлагат начини, по които християните трябва да гледат на тях и да станат повече като тях.

Както всичко останало относно революцията на християнството, тя не е цялостна. Например християните подкрепят телесното наказание прекалено дълго време. (Макар че дори през четвърти век големият учител Йоан Златоуст проповядва срещу него въз основа на невинността и достойнството на жертвите като използва език, който би бил непонятен, да кажем, на Цицерон).

Но всъщност откриването на децата от християнството – т.е. въвеждането на идеята за децата като скъпи човешки същества – е наистина резултат от най-удивителната и революционна идея: основното равенство, и безкрайната стойност на всяко човешко същество като възлюбено дете на Бога. Ако Бог, Който е създал небето и земята, е избрал да се разкрие не като император, а като роб, наказан на кръста, тогава никой не може да претендира за по-голямо достойнство над друг въз основа на земно положение.

Това е наистина революционна идея и тя е променила нашата култура до такава степен, че ние вече дори не я разпознаваме.  

Статията е взета оттук: http://theweek.com/articles/551027/how-christianity-invented-children
Превод: Е. Ангелова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>