Три начина да насърчаваме съпрузите си

от Дженифър Торн

“Затова, насърчавайте се пoмежду си и се назидавайте един друг, както и правите”.
I Солунци 5:11

Дами, ние обичаме да говорим, нали? Искам да кажа, смята се, че жените говорят три пъти повече от мъжете. Оказа се, че това е мит, но явно жените говорят непрекъснато, докато мъжете са по-резервирани. Или поне така гласи митът.
Имах прадядо, който рядко говореше. Сядаше на масата за вечеря и просто гледаше към храната която желае докато някой забележи и му я подаде. Прабаба ми до такава степен разбираше от какво има нужда, че дори не беше необходимо да пита. Трябваше ѝ част от секундата, за да разбере. Тя, от друга страна, говореше постоянно. Мисля че тя говореше достатъчно и за двамата.
Като съпруги ние разбираме живота на нашите съпрузи така, както никой друг. Ние притежаваме голяма сила с това, че показваме обич, насърчаваме, и се молим много конкретно за нашите съпрузи – неща, които не само ще ги изградят, а и ще укрепят нашите бракове и ще изградят домовете ни.
От друга страна, ние притежаваме и голяма сила за разрушение. Нашите думи и тонът ни могат да разрушат общението и мотивацията, а критиките ни отнемат мира и обезсърчават. Тъй като сме близо до нашите съпрузи, лесно споделяме мислите си без предварително да отсъдим дали тези думи ще изградят или ще съборят.

„Бог ни е дал две уши, но един език, за да покаже, че трябва да бъдем бързи да слушаме, а бавни да говорим. Бог е поставил двойна ограда пред езика – зъбите и устните, за да внимаваме да не засегнем някого с езика си“.
Томас Уотсън

Ето три начина да насърчаваме съпрузите си:

1.Говорете Божието Слово.
Божиите думи са силни. Те дават живот, изпълнени са с насърчение и мъдрост. Могат да превърнат лошия ден в добър ден. Думите на Писанието могат да намалят тревогата и да успокоят неспокойния дух. Какво трябва да споделите със съпруга си? Необходим ли ви е календар със стих за деня за него? Не. Можете да споделите това, което сте научили от Писанието. Кажете му какво четете и какво ви учи Бог. Или дори какво ви припомня Бог във вашия съвместен живот докато получавате благословения и срещате пречки.

2.Насърчавайте
Как можете да насърчите съпруга си? Дали има лош ден? Дали понася голямо напрежение в работата си? Какви думи има нужда да чуе, за да направят деня му по-добър, по-радостен, по Богоцентричен? Кажете му, че се молите за него. Когато се справя добре, кажете му го! Може да се окаже, че вашите думи са по-мощни от всички други в живота му.

„Нейната възможност е такава, че и най-възвишеният ангел ще я пожелае. Не само щастието на живота на мъжа, а цялото бъдеще на неговия характер, влияние, растеж, зависи от нея“.
Дж. Р. Милър

3.Говорете истината
Да кажем нещо, което трябва да бъде поправено у единия или другия е не само нещо, което трябва да бъде част от живота на братята и сестрите в Христос, а трябва да бъде и част от брака. Много често в в нашите бракове царуват безполезна критика или пасивни агресивни коментари. Трябва да казваме истината на нашите брачни партньори, но само с благодат и обич.

„Любовта не забранява, а всъщност изисква да посочваме един на друг грешките си. Но това трябва да става с всичката кротост на мъдростта, съчетана с цялата нежност на любовта“.
Джон Ейнджъл Джеймс

Дами, ние познаваме съпруга си по-добре от всеки друг и никой друг не е по-подходящ да го насърчи по начина, по който ние можем. Не прахосвайте думите си, нито злоупотребявайте с тях. „Това, което говорите, да бъде винаги с благодат, подправено със сол, за да знаете как трябва да отговаряте на всекиго“ (Колосяни 4:6). Това е особено важно за изграждането на нашия брак.

Статията е взета оттук: http://timewarpwife.com/speaking-life/
Превод от английски: Е. Ангелова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>