Любов и омраза

от Р. Дж. Ръшдуни

В днешно време, когато хората правят любовта изцелител на всичко и изискват тотална любов към всичко, посланието на Писанието е освежаващо и здравословна антиотрова. Когато Исус Христос се обръща към църквата в Ефес, Той ги поздравява, за това, че мразят това, което и Той мрази: „Но имаш това, че мразиш делата на николаитите, които и Аз мразя“ (Откровение 2:6). В Писанието има много такива изявления: всички те предполагат нуждата от омраза като част от привилегията да се обича. Ако обичаме доброто, ще мразим злото. Ако обичаме и почитаме радостите и свещенството на брака и семейството, ще мразим всичко, което работи за неговото разрушаване. Ако обичаме християнската вяра и налседство, ще мразим анти-християнските сили, които воюват срещу тях. И ако обичаме страната си, ще мразим тези, които я съсипват, водят войни срещу нея или се опитват да я унищожат.

Любовта и омразата са две страни на една и съща монета. Онези, които твърдят, че омразата им е чужда, са далеч и от любовта. Те нямат достатъчно силно отношение към каквото и да било, така че да го обичат или мразят неговата противоположност. Такива хора са емоционално или интелектуално стерилни.

Онези, които проповядват безкрайна любов относно всичко и „любов“ като начин за спасение, всъщност не говорят за любов. Те искат толерантност към злото. Всички, които искат да обичаме неразкаяли се престъпници, разрушители, хулигани, размирници, и безбожници и антихристияни, искат от нас толерантност към тези хора и да ги оставим да правят това, което искат. Искат от нас да толерираме злото, да му дадем свободата да ни унищожи, както и нашия християнски закон и ред. Всички, които иска от нас да толерираме злото всъщност иска от нас да обичаме злото и да мразим доброто, но не са достатъчно честни, за да го кажат. Например, един писател, който наскоро написа книга пледираща за любов и толерантност към хомосексуалистите, насилниците на деца и всеки друг вид извратеност, говори за Библията и християнството със свирепа омраза, пишейки за християнския морал: „Да бъдеш непорочен вече не е похвално; това е по-скоро нещо неестествено и следователно почти нетолеруемо.“

Такива хора се преструват че са против омразата, но те просто проповядват любов към злото и омраза към всичко онова, което е свято и добро. Тяхната цел е да те обърнат от любовта към Бога, към любовта към злото.

Статията е взета оттук: “A Word in Season: Daily Messages on the Faith for All of Life,” Volume 6, pp. 13-14.

Превод: Филип Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>