Как да (не) нагорещяваме вените си и подпалваме умовете си

от Анна София Боткин

Много момичета са ни казвали, че се борят да запазят сърцата и умовете си чисти за своите бъдещи съпрузи. Това е трудна задача, тъй като Бог е свързал половете по такъв начин, че да бъдат привличани един от друг, но също е заповядал „Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.” (Притчи 4:23)

Много често са ни искали съвет по този въпрос, затова накратко го представихме миналата седмица в нашето послание „Какво нашият баща ни научи за момчетата,” на семинара Бащи-дъщери 2009 организиран от Vision Forum. По-долу са някои от моите бележки от посланието.

Нашите пътувания, работата ни и особено фактът, че имаме петима братя и баща, който обича да обучава млади мъже, са ни поставили в среда, която често е доминирана от мъже. Ето няколко практични неща, които нашият баща ни е научил, за да бъдат сърцата ни спокойни и вниманието ни насочено към Божиите неща.

1. Молете се за младите мъже… и за техните бъдещи съпруги.

Това наистина помага да се съхранят връзките в перспектива и съдейства за правилния сестрински интерес към тях. Нужно е да гледаме отвъд този период на необвързаност и да видим вечната перспектива. Нужно е да гледаме на младите мъже като на нещо повече от „материал за женене,“ като другари и съработници в Христовото царство и да се стремим към такъв вид приятелство, което ще надживее този период на „необвързаност“ и ще продължи във вечността.

2. Не приемайте, че всяко внимание страна на млад мъж е с някаква цел.

Ако млад мъж те гледа, отвори ти вратата, поздрави те, усмихне ти се и т.н., може да е просто братски жест. Не само фантазирането и спекулирането е опасно, прекаленото влагане на смисъл в мъжките любезни постъпки също е начин да се обезкуражи джентълменското поведение.

3. Отбягвай влиянията, които вълнуват сърцето преждевременно и те изкушават да фантазираш за мъж, който не е и няма да бъде твой съпруг.

Музиката, филмите, романите или просто нашите грешни фантазии могат да бъдат опасни. Робърт Бърнс е написал чудесна поема за това:

Оставете романите, мохлински красавици.
На по-сигурно място сте пред чекръка;

Подобни омагьосващи книги са стръв на кука
За развратени разбойници, като Роб Мосгел.

Вашите чудесни Том Джоунс и Грандисонс,
Те замайват младежките ви фантазии;

Те нагорещяват вените ви и подпалват умовете ви.
И ви правят плячка за Роб Мосгел.

Тук не издавам ултиматум за забрана на всички филми, музика и литература. Ти знаеш дълбоко в себе си какво въздействие буди твоите страсти, изкушава те да изградиш лъжливи очаквания, и те кара да се чувстваш недоволна. Матей 5:29 предупреждава: „Ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли го; защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла.”

4. Поддържай взаимодействие с младите мъже в семейния контекст. Отбягвай лични или много интимни взаимодействия (включително онлайн!).

Това е нещо, за което трябва да говориш с родителите си и да ги помолиш да ти дадат насоки.

5. Накрая, но не на последно място, пази границите на общуване с твоите родители широко отворени.

Забележи, че казах „родители”. Елизабет и аз слагаме особено ударение на връзката баща – дъщеря, защото това е конференция за бащи – дъщери, но повечето, ако не всичките тези принципи се отнасят също и за твоята майка. Ние си изградихме навика да споделяме всичко с нашите родители и това включва личните борби, загриженост, нашите лични наблюдения и мнение за младите мъже, които познаваме. Открихме, че колкото по-предано правим това, толкова по-лесно става – това всъщност е най-добрият начин да се освободим от товара на потиснатите безпокойства и страхове, които много момичета изпитват, когато не са омъжени.

Много момичета са признавали пред нас, че им е много трудно да говорят с бащите си за лични неща. Понякога те се оплакват, че бащите им не отделят време и не говорят достатъчно с тях. Не можем винаги да чакаме нашите бащи да бъдат инициативни и да измъкват всичко от нас – мъжете никога няма да бъдат толкова добри в това, колкото бихме искали да са. Понякога ние трябва да поемем инициативата и да започнем разговора. Второзаконие 32:7 казва: „Попитай баща си и той ще ти извести, старците си – и те ще ти кажат…” Не е казано: „Чакай баща ти да се сети да дойде и да говори с теб.” Бащите трябва да казват, но дъщерите трябва да питат и да покажат на бащите си, че те желаят техния съвет и мъдрост.

Някои момичета ни признават, че когато се опитват да отидат при бащите си за да се разтоварят от своите безпокойства или грижи, те винаги избухват в плач преди да стигнат до това, което искат да кажат. Още по-лошото е, че повечето бащи всъщност не оценяват това. Когато момичетата ми казват това, почти се досещам какъв е проблемът – те изчакват да говорят със своите бащи докато настъпи емоционална криза, вместо да си изградят навика да говорят с тях често за всичко, което им тежи на сърцата. Някои от вас млади момичета може би чувствате, че сте твърде малки, за да водите подобни сериозни дискусии за мъже и брак със своите бащи, но бих искала лично да ви помоля да започнете да говорите с вашите бащи сега за всичко, което ви е на сърце, като по този начин полагате основата за вашите взаимоотношения и изграждате добри навици за общуване, така че когато станете на моята възраст (23), и нещата станат по-сложни, всичко ще бъде много по-лесно.

Статията е взета оттук: http://visionarydaughters.com/2009/04/how-not-to-heat-your-veins-and-fire-your-brains
Превод: Венера Милова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>