Отворено писмо към младежите християни

Видях между безумните, Съгледах между младежите, Един млад, безумен човек… (Притчи 7:7)

[Наскоро получих следното писмо от млада жена, която пожела да остане анонимна. Неотдавна изнесох беседа пред нашето женско чаено събрание по въпроса за целомъдрието. Мъжът ми правилно изтъкна, че младите мъже също трябва да я чуят. Съгласих се на драго сърце. Необходимо е да слушат и родителите си и да имат предвид Притчи 7 и Причти 31, когато си търсят съпруга.

Ние се молим Бог да издигне армия от верни, благочестиви млади мъже, готови и заслужаващи верните млади жени, които прилежно са се подготвяли за тях. Пораснете. Или някой ден ще съжалявате. Моля, предайте това на всички млади мъже християни, които познавате.]

Отворено писмо към младите християни

От млада християнка,
бореща се да остане благоприлична, чиста и удовлетворена

Зная, че всички семейства имат различни стандарти. Имат различни убеждения, които Бог е вложил в сърцата им, различни мнения и различни вкусове. Бащите християни също се различават в много отношения. Поради това и начина, по който всеки баща ръководи своето семейство, е различен. Но понякога неща, които очевидно са против библейското учение, остават скрити под покривалото на “нашите собствени стандарти”.

Нямам проблем с момичетата, които носят панталони. Нямам проблем с момичетата, които носят само поли. Нямам проблем със стилните дрехи, бижутата, грима или модата – аз нося тези неща. Това, с което имам проблем, са момичетата, които целенасочено се излагат на показ пред младите мъже, особено когато някой от тях би могъл да бъде моя бъдещ съпруг. Имам голям проблем и с момчетата, които си падат по такива момичета.

Не планирам да правя компромис със стандартите си. Определено не казвам: “Ако не спрете да се държите като сбирщина езичници (1 Солунци 4:3-5), аз ще се присъединя към вас.” Чрез Божията благодат съм призована да контролирам плътските си желания, а не да ходя “в страстна похот, както езичниците, които не познават Бога…” (1 Солунци 4:3-5)

Тогава защо се обличам и се държа по този начин? Защо избягвам да ви мамя като не флиртувам с вас и не ви изкушавам да грешите? Защо не се наслаждавам на вниманието ви като се унижавам… като излагам на показ тялото си? Божието Слово ми казва, че съм създадена за по-добри неща от това – и вие също. Някъде там за мен има съпруг, който ще оцени моята вярност.

“Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-ценна от скъпоценни камъни.”
(Притчи 30:10)

“Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи, а с добри дела, както подобява на жени, които са се посветили на благочестието.”
(1 Тимотей 2:9-10)

“Да са разбрани, целомъдрени, да се грижат за своя дом, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.”
(Тит 2:5)

“И нашите дъщери като крайъгълни камъни, издялани за украшение на дворци…”
(Псалом 144:12)

Моля се и той да бъде толкова верен.

Не искам да бъда като жената в Притчи 7, която себично ласкае и съблазнява мъже. Искам да накарам само един мъж да жадува за мен – и това е моят бъдещ съпруг.

Може би проблема си е в мен, но се обезкуражавам, когато видя как момиче в прилепнали дънки, тясна блузка и с флиртаджийско поведение, като влезе в стаята, моите братя в Христос (да, дори и домашно образованите), се скупчват около нея. Те флиртуват и подсилват нейното его (което я насърчава да продължава), като отдават на това момиче всяка частица от своето внимание.

“За да те пазят от лоша жена, От ласкателния език на чужда жена. Да не пожелаеш хубостта ѝ в сърцето си; Да не те улови с клепачите си.”
(Притчи 6:24-25)

Междувременно, момичета като мен, които се обличат благоприлично (между другото нямам предвид дънкова пола и бели маратонки – аз се обличам привлекателно), седят отзад и се чудят заслужава ли си всичко това. Била съм отдадена на семейството си, положила съм сериозни усилия, за да развия домакинските си умения, учила съм сериозно, останала съм непорочна и съм се подготвила за майчинството.

И все пак понякога се подлъгвам да се питам как някога ще се омъжа, ако не хвърля малко “стръв”. Нямам намерение да го правя, но съм откровена относно някои от трудностите пред които ние, момичетата-християнки, се изправяме.

Чела съм Modesty Survey от братята Харис и съм чувала млади мъже да молят млади жени да се обличат благоприлично. Е, чух ви, момчета, и ви обичам достатъчно, за да се съглася. Тогава защо не можете да свалите очи от момичето в прилепналите дънки? Стегнете се.

Какво си мислите означават такива действия за нас? Какво казва това на младите хриситянки, които се стремят да почитат Господа? Момичета, които са били верни у дома, подготвяйки се за… за вас? Ще ви кажа. Разкрива ни какво всъщност цените: Как изглежда едно момиче; колко от тялото си излага на показ; че всъщност не цените благоприличието; и това, което сме се стремили да правим (да ви помогнем да пазите очите си) е напълно неоценено.

Заболя ме, когато наскоро някой в църквата направи коментар колко е “смотано” да се носят само поли. Отговорих: “Аз нося панталон, когато ситуацията го изисква, но баща ми предпочита да нося поли, така че обикновено ще ме видите облечена по този начин. Почитам баща си, така че защо ми се присмивате? Защо не ме насърчите?”

Чудя се също защо толкова много от вас излизат от собствените си църкви, за да търсят момичета, които са слабохарактерни и светски във взаимоотношенията си с Бога – момичета, които, съдейки по изборите, които правят и начина им на живот, сигурно няма да възпитат правилно децата ви. Чувала съм някои от вас да се оправдават за връзките си с такива момичета – момичета, които отхвърлят всичко ценно, на което държат родителите ви, като настоявате, че ще я „промените“ или ще я „научите“.

Винаги съм си мислела, че това са неща, с които единствено момичетата се борят (искат да “променят лошото момче”) – но не! Това се случва и с момчетата! Случва се всеки ден навсякъде около мен – млади християни желаят момиче, което е “готино” и което показва тялото си.

Но трябва да ви задам един въпрос. Наистина ли си мислите, че момичето, което флиртува и се излага на показ докато е необвързано, изведнъж ще стане добродетелната жена от Притчи 31, ако се омъжи за вас? Страхувам се, че прекалено много мъже са научили по трудния начин, че не става така.

Само защото едно момиче е християнка не означава, че тя ще бъде вярна след като се омъжи – може би няма да бъде невярна физически, а емоционално? Не разбирате ли колко опасно е това? Фактът, че толкова много красиви, верни, момичета християнки биват пренебрегвани и отминавани е срамен – при това заради толкова плътски причини!

Омръзна ми. Престанете да обичате “готиното” и започнете да обичате “святото” (1 Петър 1:13-16). Ако ви е трудно да разграничите коя би била и коя не би била добра съпруга, защо не помолите баща ви за помощ? Послушайте неговия съвет и не запушвайте ушите си за думите му. “Сине мой, внимавай в мъдростта ми. Приклони ухото си към разума ми,” (Притчи 5:1) “Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-ценна от скъпоценни камъни.” (Притчи 31:10)

Моля ви, млади мъже, погледнете отвъд флиртуващите момичета. Търсете млада жена, която ще ви бъде вярна през всичките дни на живота си. Търсете млада жена, която ще ви почита, обича, ще се грижи за децата ви и ще превърне къщата ви в дом – жена, на която можете спокойно да се доверите.

“Сърцето на мъжа ѝ уповава на нея; и няма да му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло, през всичките дни на живота си.”
(Притчи 31:11-12)

Вгледайте се в сърцето ѝ. Зная, че това е толкова изтъркано, но е истина. Вгледайте се в същността ѝ. Наблюдавайте как почита баща си, как се отнася към братята и сестрите си, как общува с други млади мъже, как се държи.

Моля ви, заради момичетата, които се стремят да почитат Господа – момичетата, които са положили усилия да останат верни и копнеят да се омъжат, не забравяйте за нас – заради вашите семейства, вашето бъдеще и вашите деца; но най-вече, заради вашия Бог.

Статията е взета оттук: http://yoursacredcalling.blogspot.com/2010/08/open-letter-to-conservative-christian.html
Превод: Филип Папратилов

7 отзива

 1. Иван says:

  Искам да ви насърча, независимо дали сте момичета или момчета. Това което е споделено тук не е просто няколко реда букви, това е истинско съкровище …
  Има Момчета които искат да изградят самеиство да Бъдат обичани и да обичат как може да направите това ?
  Основата е Божието Живо слово! то ни учи какво е правилно как да се запазим чисти както по дух така по доша ,и тяло не се залъгваите когато си мислите че аз съм още млад или млада и има време,
  това е Лажа ! сърцата са измамливи и Греха в началото е сладак ,но после бълва смърт !!! това момиче е едно от онези малко Благочестиви и чисти момичета които имат страх от Бог такова момиче е по цено от всичко което може да ти предложи този свят.

  Какви са показателите и какво трябва да правим?
  1. Винаги тарсете вярващо момче или момиче което има страх от Бог.
  2. Никога не казваите неща които неможете да испълните защото така сеедно лъжете момичето или момчето!
  3. преди да предприемете каквото и да било опознаите от страни как се даржи с приятели с роднини непознати, защото както се даржи с тях така и с вас един ден ще се даржи
  4. не применаваите границата да докоснете момичето или момчето защото много бързо емоците илизат извън контрол едно хващане за рака може да ви накара да подскочите от радост ,но това един ден няма да ви стига ще искате прегрътка и така нататак това са неща които са след Брака преди Брака ако позволите на тези неща да нахлуят без да знаете че това наистина е реално бъдещ сапруг или сапруга това е като да ограбиш някого да ограбиш думите му ласкателствата ми или на нея
  незнам дали ще ви е приятно един ден да знаете че тои или тя е казвала на друг или друга Обичам те целувала го е или целувал това ще ви изяжда затова е важно да се пазите чисти както по дух така и по доша и тяло !!! всичко друго ще ви се прибави
  ––––––––––––––––
  как мога да се преборя с това ?
  Псалми 1 глава

  1 Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните не стои, И в събранието на присмивателите не седи;
  2 Но се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ.
  >Защото<
  Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота. (Притчи 4:23)
  Ако проадете сърцето си на други
  какво ще дадете един ден на жена си ?
  Любовта не е да търсиш и да полочаваш
  тя не е просто чуство , тя е нещо повече тя е когато Одаваш от себе си на другия !
  Коя любов е саваршена – Божията любов защото тои ни обикна преди ние да го познаем когато го отричахме Той даде своя син зада не погине нито един но да имаме вечен живо Бог плати цена за теб и мен Той ни искупи с най-високата цена не ми казваи че християнския живот не струва ….
  Не ми казваите че неможе да се запазите чисти до деня когато ще свържите вашия живот с някои друг защото Бог каза че когато мажа и жената се оженят те напускат маика си и баща си и стават една Плът !!!

  и които издаржи които понесе всичко това Той полочава Божието Благословение и Преизобилства в пътищата си

  Евреи 3 глава
  12 Внимавайте братя, да не би да има в някого от вас нечестиво, невярващо сърце, което да отстъпи от живия Бог;
  13 но увещавайте се един друг всеки ден, докле още е "днес", да не би някой от вас да се закорави чрез измамата на греха.
  14 Защото ние участвуваме в Христа, ако удържим твърдо до край първоначалната си увереност:

  Яков 1 глава
  2 Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни,
  3 като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост.
  4 А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък.
  5 Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде.

  1 Солунци 3 глава
  11 А сам нашият Бог и Отец и нашият Господ Исус дано управи пътя ни към вас.
  12 И Господ да ви направи да растете и да преизобилвате в любов един към друг и към всичките, както и ние преизобилваме към вас,
  13 за да утвърди сърцата ви непорочни в светост пред нашия Бог и Отец при пришествието на нашия Господ Исус с всичките Негови светии.

  Ефесяни 5 глава
  22 Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;
  23 защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).

  как ще знаем каква е цената На истинската Любов ако ден и нощ не сме се трудили и мъчили да се запазим за нея ?
  как ще се доерим на жена която е имала много маже ?
  вижте това е наистина сериозно и момичетатата злопотребяват с красотата си когато искошават но знаите че греха не носят само
  тези които са паднали в него но и тези които са подлъгали към грях и всеки ще одговаря пред Бог спорет делата му

  но когато не ни достига Мъдрост Бог казва искаите и аз ще ви дам !!!

  Филипяни 4 глава
  13 За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява

  Притчи 9 глава
  10 Страх от Господа е начало на мъдростта; И познаването на Светия е разум.
  11 Защото чрез мене ще се умножат дните ти, И ще ти се притурят години на живот.
  12 Ако станеш мъдър, ще бъдеш мъдър за себе си; И ако се присмееш, ти сам ще понасяш

  Евреи 4 глава
  12 Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето

  оповаваите на Бог! Той винаги ще чуе молитвата ви ще ви пази от зло защото тои ни обеща
  че няма да ни даде повече от колкото Можем да издаржим
  това значи че колкото и силно да е искошението Бог няма да позволи да е по силно от нас самите и че може да се справим с него !!!!

 2. Cvety says:

  Четейки това „писмо“ от една страна се насърчих,защото знам че има хора,стахуващи се от Бог,които почитат и пазат Неговите заповеди и пазят телата и душите си чисти!Но от друга страна леко се сдухах…И при двата пола има МНОГО изкушения отностно привличане,това е факт.Но колко от нас вярващите се пазим,както ни е заповядано?В мойта младежка група в църквата сме точно две момичета и 6 момчета.Когато общуват със светски хора нашите момчета дори не обръщат внимание какви мисли минават през главата им-флиртуват много открито с други момичета,показват симпатиите си към кокони с марковите дрехи,фръцнатата си походка и грима=изкушение.С другото момиче сме чисти и държим на това да се пазим за бъдещия си съпруг,но това което исках да кажа е,че в моя град аз не съм видяла момче,което изпълнява точно тази заповед от Библията-всичките наши момчета в църквата се поддават на изкушението и то показват флиртовете си и пред други,правейки се на много „готини“.При нас двете настъпи отчаяние…
  Имам една приятелка на 40 год.,ревностна християнка,която още не се е омъжила (такава е била волята на Бог може би) Много ми е жал за нея ,защото в Словото пише ,че Бог видя че не е хубаво човек да е сам затова създаде другарка на мъжа.На тази моя приятелка ѝ е много тежко без съпруг…Като я гледам ме хваща страх да не би и аз да остана сама без семейство…
  Не обвинявам мъжете,че се поддават на изкушенията,нявсякъде вече е пълно с блудници.Мога да кажа ,че светските момичета са доста хитри и знаят как да подмамят еедин мъж!Бих казала,че изкушенията в тая област са най-много и най-страшни.Затова трябва да уповаваме на Словото Божие и да се молим непрестанно Бог да ни пази и да ни даде добър спътник в живота!
  Друго нещо ,което ме наскърбява са младежи ,които знаят заповедите и въпреки всичко си ходят по светското казвайки си „Аз се пазя,Бог ме пази“ На една конференция се срещнах с момиче на 17,което ме цитираше Библията,обаче като ми каза ,че си има гадже изгубих всякакви симпатии.(това се смята готино в училище,ако си нямаш гадже значи си пълен looser)Обаче важното е да сме „готини“ пред Бога и Христа ,а не пред хората,защото хората не дават спасение и вечен живот!
  И след всичко това имам един много важен въпрос (поне за мен)-Как двама християни разбират,че са един за друг и са предопределени за семейство? Идея си нямам как става туй нещо след като ние трябва да пазим мислите си да не харесат някой,да не съблазняваме някой,да нямаме физически контакт с другия пол….
  ???
  П.П. Ванка,благодаря ти за коментара,накара ме да се замисля много!Чак ме хвана страх,защото аз искам да съм угодна на Бог!

 3. Иван says:

  Добър въпрос. първо и аз познавам мъж на 36 вече, които неможе да намери спътника си, това означава че не само жените се лутат из годините в търсене на тяхната половинка. обаче всичко идва от един единствен компромис! със себе си отам нататак е много трудно и ще става се по трудно за един човек за какво говоря…
  ако още в началото без разбиране, без принципи и граници позволим на чуствата да избухнат, а те много лесно пламват ние започваме да губим нещо което не е наше, а е за човека които Бог ни е отредил то тогава почваме да исхабяваме сърцата си още помече ако създъваме чуства или емоци към друг човек освен онзи за които ще ни сапътства в живта. ние изграждаме сравнителни черти. какво значи това – това значи че един ден дори да намерим човека то ние започваме да сравняваме тои или тя беше добра в това или онова, но тя или тои беше по добър това. поражда спесифични чуства които замагляват преценката ни, защото няма съваршени хора и дори Бог да ни даде човек които има всичко онова което да изпълни живота ни, ние много лесно бихме подминали това, защо- защото винаги ще търсим и ще сравнявваме кое е по добро вместо да вземим това което е съваршено в очите на Бог за нас
  Еремия 17:9
  Сърцето е измамливо повече от всичко, И е страшно болно; кой може да го познае?
  Тялата винаги търси своето да задуволява нуждите си, но не тялото трябва да раководи нас , а Духа трябва да раководи тялото …

  По въпроса как да разберем кои човек е този, които ще ни съпровожда в живота
  Когато откриете този човек ще разберете …
  По това че осещате истина стабилност и вярност
  По това че не трябва да сте някои друг да се изменяте, но ви приема такива каквито сте
  Можете да се молите един за друг доверявате се един на друг
  В това че тои или тя оважава това което казвате
  Когато намерите човека вие повече от всички ще искате да го запазите и заедно ще си остановите граници зада се пазите чисти както по дух така по доша и тяла
  Няма да е необходимо да правите компромиси

  По лесните черти за распознаване са
  Първо момичето или момчето да е вярващо да има стабилни принципи за отношение да е запазило себеси в чистота и да е наясно с това че има одговорност към жена си или мажа си
  Момчетата трябва да търсят момичета които имат респект и оважават това което заръча Бог мъжа да е глава на самеистовто да не поема функците на мъжа и да не подронва авторитета но да съгражда дома спорет Божите принципи
  Момичетата трябва да търсят момчета които осъсзнават Одговорноста си като глава на самеиството които ясно и правилно поставя Божието слово във центара като основа на всичко и е готов да Обича не само външносто но всичко във едно момиче
  Наи накрая ако двамата са запазили себеси цялостни те ще си имат доверие защото са идаржали всички искошения и въпреки всичко са устояли това е показател на вярност тогава спорет Божието слово те стават Една плът и стават едно цяло
  Битие 2 глава
  23 А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета.
  24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.
  Ефесяни 5 глава
  22 Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;
  23 защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).

  Лука 22:46
  Защо спите? Станете и молете се, за да не паднете в изкушение.

 4. Cvety says:

  Благодаря ти,много! Отговора ти е доста красноречив-Духът ще ни ръководи,аз вярвам от все сърце в това!Дано това бъде насърчение и за други

 5. Иван says:

  Ако не потискаме святия си дух с измамливи неща, но му одадем цялото си сърце.Тои даго поравя и да го исправя
  Святия дух ще ни показва кое е правилно кое е лошо и ще ни води дори през места където не виждаме какво ни очаква

 6. Васил says:

  Цвети ти можеш да предполагаш дали някой мъж е определен за теб след като ти предложи да се омъжиш за него. Твоята работа не е да разглеждаш момчетата и да си избираш, а да се подготвяш да бъдеш като благоразумната съпруга от Притчи 31 глава. (статия за това: http://www.sanitybits.com/?p=344) Иначе рискуваш да се държиш непочтено. Не търси този, който е отреден за теб просто се стреми да действаш Богоугодно. Така този, който е отреден за теб ще те намери и ще си сигурна, че те е избрал заради правилното ти държание и разбирания. Като се омъжиш твое задължение ще е да се посветиш на съпруга си и той на теб. За който и да се омъжиш ще трябва да го направиш.

 7. Иван says:

  Това е доста по точно за едно момиче

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>