Проблеми

от Р. Дж. Ръшдуни

“Проблеми, проблеми”, отбеляза един човек наскоро. “Колко искам да се отърва от тях.” Понякога всички изпитваме това чувство. Борим се година след година с надеждата, че проблемите ни скоро ще свършат, но те не изчезват. Просто се променят.

Проблемите могат да бъдат семейни, квартални, църковни, държавни или лични. Проблемите могат да бъдат суша, която унищожава посевите ни, или наводнение, унищожителна слана, или изгарящо слънце. Изразът “Доброто старо време” звучи добре само защото сме забравили какви са били проблемите ни тогава. Детството, младежките години, средната възраст и старостта, всички те имат своите проблеми, както и всяка епоха от историята.

Проблемите са част от живота в един грешен свят и са необходима част от него. Нужни са за нашето изпитване и за растежа ни. Бъдете сигурни, че когато разрешите един проблем, създавате нова ситуация, която има своите проблеми. Проблемите са отчасти резултат от греха и отчасти условие за израстване.

Преди грехопадението Адам без съмнение е трябвало да взима решения, докато е обработвал земята в Едем, и е имал проблеми, свързани с разработването и грижите за нея. Не е имало още проклятие и следователно, обстоятелствата не са били изопачени, но е имало проблеми за разрешаване.

Трябва да приемем проблемите и изпитанията като условия на живот. Дори в Едем, освен земеделските проблеми, Адам и Ева били поставени всеки ден пред изпитание. Дървото за познаване на доброто и злото би могло да бъде пропуснато или не. Бог винаги им поднасял проблем, свързан с вяра и послушание.

Разрешете един проблем и ще се появи друг. Такъв е животът и да ви омръзнат проблемите означава да ви омръзне животът. Тъй като това е Божият свят, всеки проблем, си има отговор и с всеки отговор се придвижваме към следващия проблем докато накрая преминем в Божието вечно царство за нашата награда.

И така проблемите не са аспекти само на грешния свят. Те са аспекти и на развиващия се свят, но са и възможности, изпратени от Бога, за да ни изпитва, за да ни направи способни да растем и да ни подкрепи в изпълнението на нашето призвание.

Никой не може да избегне проблемите. Човек, който се опитва да избегне проблемите, само създава още по-големи. Ако гледаме на тях като на възможности, ще сме по-силни да ги разрешаваме.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/problems/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>