Прилежност, прилежност, прилежност

от Лиз Томас

Прилежност: Редовно старание във всеки вид работата; полагане на постоянни усилия за постигането на непостигнатото; усилие на тялото или ума без ненужно бавене или мързел. (Речник на Уебстър, 1828)

Това е дума, която изниква в съзнанието ми всеки ден, когато се захващам със задачата да поддържам чист дом и атмосфера, която изразява багодарността ми към Бога за всичко, което ми дава. С осем малки деца и служение на пълен работен ден от дома, да бъда добър управител определено изисква постоянни усилия и много напрягане на тялото и ума! Иска се прилежност.

Без прилежност в управлението на дома ми, предишните ми усилия биха били напразни. Отдавна мина времето на чистенето веднъж седмично. Пробвайте по няколко пъти на ден и ще бъдете по-точни.

Бог използва това в живота ми, за да ме научи как да пазя сърцето си прилежно (Притчи 4:23). Трябва никога да не ставаме мързеливи в премахването на бъркотията от сърцата си или да пренебрегваме обалсти, които Господ е осветил, или бъркотията ще превземе всичко останало, което е било изчистено от Словото.

Също така, колкото повече Бог ни възлага, толкова по-прилежни трябва да ставаме. По същия начин, когато се фокусирам и полагам усилие върху една стая в дома ми за „основно почистване“, аз се радвам, когато изляза от напълно почистената стая, но се озовавам сред бъркотията в останалата част от къщата. Не е ли така понякога със стаите на нашето сърце?

Само ако можехме да го почистим цялостно веднъж, да затворим вратата и да не се притесняваме повече. Но скоро паяжини и плесен започват да се разпростират.

Разбира се искаме Бог да ни използва, а не само да седим на църковната пейка изглеждайки добре. И все пак, да бъдем използвани означава да бъдем изцапани (Притчи 14:4).

Също както тези, които имат малко дете, трябва да го положат в сърцето си тъй като няма да има почивка докато не порасне, така и тези, които носят плодове за Божието царство трябва като начин на живот да пазят всяка сфера от сърцето си с прилежност, или „бъркотията“ (гордост, егоизъм, светщина, и т.н.) постепенно ще ги превземе докато са заети с други неща.

А тези, които не се занимават с Бащиния бизнес… „Пазете се от паяжините“.

Как да пазиш сърцето си с прилежност: „Отмахни от себе си опърничави уста, и отдалечи от себе си развратени устни. Очите ти нека гледат право напред, и клепачите ти нека бъдат оправени право пред тебе. Обмисляй внимателно пътеката на нозете си, и всичките ти пътища нека бъдат добре уредени. Не се отбивай ни на дясно ни на ляво; отклони ногата си от зло.“ (Притчи 4:24-27)

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/diligence-diligence-diligence/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>