Млади майки работят за без пари

от Анна Т.

Онзи ден, докато чаках на опашка пред лекарския кабинет, случайно дочух разговора на две млади майки, които седяха до мен. Привлече вниманието ми, не защото беше нещо необичайно, а защото е доста типично в наши дни.

„Плащам доста за дневни разходи,” каза едната, „от дневните разходи до бензина, цялата ми заплата заминава. При това, прекарвам целия си ден извън къщи, прибирам се изморена, нямам време да свърша каквото и да било и почти не виждам децата си.” Втората майка прояви съчувствие, казвайки, че е в същото положение и добави, „въпреки че в момента не изкарвам достатъчно, има голяма вероятност да започна да печеля повече в следващите няколко години – тогава ще усетя повече от заплатата си.”

Забележете, че нито една думичка не беше казана за радостта и/или вдъхновението на двете млади майки, което имат в работата си. Нито една от двете не каза нищо от сорта на „може и да не е много доходоносна, но смятам, че работата ми е интересна – прави живота ми значим.” В интерес на истината и двете признаха, че работят за без пари. Мога да изброя много добри причини да се работи без заплащане, освен очевидните задължения, които всички имаме в къщи. Например, като доброволец в кризисен център за бременни. Или творческа дейност в някое място за поклонение. Или правенето и подаряването на ръчно изработени подаръци, само за да направим някой друг щастлив. Или да разходим кучето на възрастната съседка, която си е счупила крака. Но да посветим най-хубавите часове от всеки един ден, за да работим, не го намирам за особено значимо или интересно, особено ако не се заплаща, само заради капризната перспектива да изкарваме повече в следващите няколко години? Според моето скромно мнение не звучи много привлекателно.

Знам, че много от вас дами ще кажат – и съм съгласна – че няма значение с колко пари ще компенсират времето – скъпоценното време – от живота на децата, в което техните майки копнеят да участват и от което те са несправедливо отделени заради ирационалните обществени очаквания. Но както често виждаме, може дори да не е заради парите. Цифрите не лъжат; доста лесно е да извадим цената на разходите свързани с работата от нечия заплата и да видим какво всъщност жените наистина получават. Ние толкова обусловено си мислим, че трябва да изкараме по-голямата част от деня работейки извън дома, че не разсъждаваме разумно дори когато е очевидно, че не извличаме никаква полза от това.

Разбира се, много млади професионалисти трябва да се примирят с ниското заплащане през първите няколко години в попрището си, или пък изобщо няма да намерят работа. Но да работиш без изобщо да получаваш някакво заплащане? Няма гаранция, че нещата ще се променят в следващите няколко години за тези млади майки. С настоящата икономическа криза изглежда малко пресилено да си мислим, че заплатите могат да се покачат. Или могат да имат друго бебе, което да повиши дневните им разходи. Отбележете това. Не говоря за жени, които планират да имат едно или две деца и „да приключат с това.” Говоря за религиозни майки, които обичат децата си и в повечето случаи искат да имат много деца – което означава, че цената за грижата за деца ще я има за значителен период от време.

Логичното разрешение, от всеки ъгъл погледнато, е да си останем вкъщи и да се грижим за своите си деца, с радост и спокойствие в сърцето, вместо да правим някой друг богат раздавайки заплатата си всеки месец. Но разбира се има и други съображения, като например – ами ако искам да работя по-късно когато децата ми са вече големи и не мога да си намеря работа? Какво ли ще си помислят другите за мен? Ще изглеждам ли като мързелива и непотребна? Това е повече от парите, става въпрос за социалната насоченост и очакванията, които само ние – всеки един от нас – можем да променим чрез изборите които правим.

Статията е взета оттук: http://www.ladiesagainstfeminism.com/feminism-related-issues/young-moms-work-for-free/
Превод: Венера Милова

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>