Виделина привечер

от Р. Дж. Ръшдуни

Един от по-трогателните стихове в Библията е Захария 14:7: „Но ще бъде единствен ден, Познат само на Господа, – Ни ден, ни нощ; А привечер ще има виделина.“

Привечер означава идването на тъмнината. Захария казва, че въпреки това, Бог може да обърне процеса, и да доведе и да покаже светлина привечер. Природния ред е обърнат. Светлина привечер е чудо.

Това, което ни се казва в този стих, е че светът и историята не следват управлението на природата а на Бога, Създателят и Господарят на всичко. Когато светлината угасне по целия свят, когато историята изглежда се е запътила към задънена улица и тотална катастрофа, Бог донася на показ светлина. Той променя посоката на историята и регенерира хора и пренасочва събития и институции, за да изпълни целите Си.

Тъмнина отпред? Разбира се. Всекидневно хора и нации довеждат голяма тъмнина с греховете си. Навсякъде около нас проблемите изобилстват и нарастват. Хората стават песимистични за бъдещето и с право.

Точно в такова време на затъмваща вечер отново и отново в историята Господ Бог докарва на показ светлина. Човешкият грях е мрачен и грозен факт: той цапа историята и затъмнява всяка епоха, и нашата е повече от заоблачена според лошото си влияние.

Великия и управляващ факт обаче не е грехът а Господ. Христос е Господ и Цар над всичко, включително греха и тъмнината. В нашето навечерие, Той може да донесе виделина.

Заради това Павел ни приветства винаги да се радваме и в навечерието да благодарим (Филипяни 4:4, 6), защото нашия Господ е Този, който прави всичко да върви напред за добро (Римляни 8:28) и в навечерието донася виделина.

Статията е взета оттук: http://chalcedon.edu/research/articles/light-at-evening-time/
Превод: Васил Папратилов

Напишете коментар

Използваме Граватари в кокментарите - вземете свой собствен, за да бъдете разпознавани!

XHTML: Това са някои от таговете, които може да ползвате: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>